Κόσμος|20.06.2019 20:46

Ντόναλντ Τραμπ για Ιράν: «Σύντομα θα δείτε με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε»

Newsroom

Άκρως ανησυχητικές ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ερώτηση που δέχτηκε για το πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην κατάρριψη του αμερικανικού drone από το Ιράν απάντησε ότι «σύντομα θα δείτε πώς θα αντιδράσουμε». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε να λάβει αυτήν την απόφαση» και χαρακτήρισε «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε. «Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος» υπογράμμισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: «Θα δείτε», ενώ στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, ήταν ξανά λακωνικός: «Ας δούμε τι θα γίνει», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (ανήκει στην παράταξη των Δημοκρατικών) ήταν καθησυχαστική καθώς δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο ενάντια στο Ιράν, έπειτα από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ.

Συγκεκριμένα η Πελόζι δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Πρέπει να φανούμε δυνατοί και με στρατηγική για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Παράλληλα δεν μπορούμε να είμαστε απερίσκεπτοι στο τι κάνουμε, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν να πουν. Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Δεν υπάρχει διάθεση στην χώρα μας να πάμε σε πόλεμο».

Ωστόσο η ίδια η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησε: «Ένας λανθασμένος υπολογισμός από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ κακό», υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη. 

Τι απαντά η Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον  ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν, πραγματοποιούν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της, ενώ ένας Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως τα συντρίμμια του drone  βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ, ενώ δυνάμεις των ΗΠΑ φτάνουν στο σημείο.

Ντόναλντ ΤραμπΙράνΗΠΑ