Κόσμος|21.06.2019 10:42

Γιούνκερ: Στηρίζουμε την Κύπρο - Δεν θα πάρουμε... μαλακά μέτρα

Μαρία Ψαρά

Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου για την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις των ηγετών ήταν δύσκολες για μια σειρά θεμάτων και ολοκληρώθηκαν στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδας, ωστόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν ξέχασε να αναφερθεί στην Κύπρο, αναφερόμενος μάλιστα σε «στοχευμένα μέτρα».

Λίγο νωρίτερα, στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες είχαν δηλώσει τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επαναβεβαιώνει προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, στα οποία καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις εν εξελίξει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τον σοβαρό και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο αυτών των παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικροτεί την πρόσκληση που απευθύνθηκε στην Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.

Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος και θα επανέλθει σε αυτό κατά περίπτωση».

Άλλα θέματα

Σε μία νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου παραπέμφθηκε η επιλογή του «νέου Γιούνκερ» και των άλλων προέδρων της ΕΕ. Παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη νέα ηγεσία της ΕΕ για την επόμενη 5ετία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «δεν υπήρξε πλειοψηφία για καμία υποψηφιότητα». Συνεπώς οι ηγέτες θα το ξανασυζητήσουν πριν από την πρώτη Σύνοδο στο Στρασβούργο την 1η Ιουλίου.

Σύνοδος Κορυφήςτουρκικές προκλήσειςκυπριακή ΑΟΖΝτόναλντ Τουσκ