Κόσμος|21.06.2019 17:26

Τούρκος αντιπρόεδρος: «Δεν μπλοφάρουμε, μην μας απειλείτε»

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Τουρκία δεν μπλοφάρει και η Τουρκία δεν δέχεται απειλές», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας πως όταν η Τουρκία λέει κάτι, αργά η γρήγορα το κάνει.

Συνομιλώντας με νέους στη συνοικία Σκούταρι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίστηκε κατηγορηματικός. «Ως Τουρκία δεν θα αφήσουμε να ζημιωθούν τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί. Αν είναι να πληρώσουμε κόστος γι’ αυτό, να πληρώσουμε αλλά θα κάνουμε και τους άλλους να πληρώσουν. Μην προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε απειλητική γλώσσα. Θα κινηθούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται», τόνισε υποστηρίζοντας επίσης ότι το διεθνές δίκαιο δίνει στην Τουρκία δικαίωμα ερευνών και γεωτρήσεων και στη νότια Κύπρο.

«Κι εμείς κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος. Κάποιοι ενοχλούνται που ασκούμε αυτό το δικαίωμα, μπορεί να βλάπτει τα συμφέροντά τους. Αν θέλουν να πάρουμε άδεια, να μας συγχωρέσουν αλλά εμείς κάτι τέτοιο δεν θα το κάνουμε. Το Μπαρμπαρός έκανε έρευνες, ο Πορθητής κάνει γεώτρηση και το Γιαβούζ θα συνδράμει εκεί το ‘αδελφό’ γεωτρύπανό του. Αυτά που κάναμε χθες με τις υπηρεσίες άλλων, σήμερα τα κάνουμε μόνοι μας. Νομίζουν ότι αυτό είναι αστείο μάλλον. Νόμιζαν ότι μπλοφάρουμε. Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Αν πούμε κάτι, αργά ή γρήγορα το κάνουμε», δήλωσε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός απέναντι και στις ΗΠΑ όσον αφορά στους S-400, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ερντογάν ότι η Τουρκία τους έχει πάρει ήδη, δεν… θα τους πάρει. «Η Τουρκία δεν είναι τσαντίρι, δεν είναι κράτος νομάδων», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «κανείς δεν μπορεί να απειλεί την Τουρκία».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός στα F-35, όχι απλά καταναλωτής, αλλά όλη αυτή η πολεμική θα αποβεί εις όφελός της, αφού θα την υποχρεώσει να αναπτύξει πιο γρήγορα το δικό της εγχώριο μαχητικό.

ΚύπροςΦουάτ ΟκτάιΑνατολική Μεσόγειος