Κόσμος|23.06.2019 14:21

Η επιτυχία ήρθε, τώρα... προσοχή

Μιχάλης Ιγνατίου

Δικαιολογημένα προκαλεί ικανοποίηση η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είµαστε έτοιµοι να δίνουµε και κάποια εύσηµα, διότι κάποιοι δικοί µας άνθρωποι έκαναν το καθήκον τους καλύτερα απ’ ό,τι περιµέναµε.

Πρώτα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου και στους διπλωµάτες των δύο χωρών που ξεπέρασαν εαυτούς. Η προσπάθειά τους ανταµείφθηκε. Προσέφεραν µεγάλη εθνική υπηρεσία και πρέπει να τους αναγνωριστεί. Εδώ το θέµα δεν είναι κοµµατικό, αλλά ξεκάθαρα εθνικό.

Αναγνωρίζουµε βεβαίως τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Ολοι έδωσαν µεγάλη µάχη και η απειλή για βέτο ήταν απόλυτα σωστή. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης αντιλήφθηκαν νωρίς ότι τη νίκη από την ήττα τη χώριζε µια κλωστή. Οπότε δεν είχαν καµία άλλη επιλογή παρά να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωµά τους και να αντιπαρατεθούν στα ίσα µε τους φίλους της Τουρκίας. Πώς µπορούν να ανήκουν στη δηµοκρατική Ευρώπη αυτοί οι ηγέτες που υποστήριξαν τον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν;

Καλή δουλειά έκανε και ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας µε τους δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης, µερικοί εκ των οποίων είναι γνωστοί «ερντογανολάγνοι»…

Από δω και πέρα απαιτείται µεγάλη προσοχή, διότι οι Ευρωπαίοι µάς έχουν συνηθίσει να προτιµούν τα εθνικά συµφέροντά τους και όχι τα συµφέροντα της ενωµένης Ευρώπης. Εκτός εάν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πραγµατικά κινδυνεύει ευρωπαϊκό έδαφος, που είναι η ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

Πιστεύω ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί της Τουρκίας µετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου. ∆εν θα υποχωρήσει η κατοχική δύναµη, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση οξείας ψυχασθένειας και δεν υπερβάλλω. Είναι στη φάση που δεν φοβάται τίποτα, και γι’ αυτό ευθύνεται πρώτιστα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος του έχει γεµίσει τα µυαλά µε… αέρα. Τον έπεισε ότι είναι άτρωτος.

Οπως µου είπε ένας αξιωµατούχος, εάν η Αµερική απαντήσει µε κυρώσεις µέσω του νόµου CAATSA, δεν θα σώσουν τον Ερντογάν τα λεφτά του Πούτιν και του Κατάρ. Και αν ο Λευκός Οίκος οµιλεί για «οδυνηρές επιπτώσεις», όλοι γνωρίζουµε ότι, όταν χτυπά η Αµερική, το χτύπηµα είναι καταλυτικό.

Επειδή, λοιπόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει τις παράνοµες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, η ενωµένη Ευρώπη πρέπει να εξεύρει τρόπους ώστε να υποστηρίξει έµπρακτα την Κύπρο και τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο νησί. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε καθεστώς «πολεµικής κατάστασης» και πρέπει να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση που αφορά και την ίδια.

Κανένας από εµάς δεν σκέφτεται τα στρατιωτικά µέσα διότι η ΕΕ δεν έχει δόντια. Είναι µια ένωση προβληµατική, η οποία δεν έχει καταφέρει πολλά πράγµατα µέχρι τώρα. Ας είµαστε ειλικρινείς. Κατασκεύασαν τη χειρότερη γραφειοκρατία και δεν σκέφτηκαν ότι κάποια στιγµή θα χρειαστούν στρατό για να υποστηρίξουν τα σύνορά τους. Σκεφτείτε τι µπορούν να κάνουν στο µέλλον απέναντι στη λαίµαργη Κίνα, η οποία σχεδιάζει να κυριαρχήσει στον κόσµο, και απέναντι στην ισχυρή Ρωσία, η οποία θα θυµώσει κάποια στιγµή µε τις κυρώσεις που της επέβαλαν.

Η Ευρώπη δεν θα έχει καµία τύχη…

κυπριακή ΑΟΖΚύπροςΤουρκία