Κόσμος|23.06.2019 20:03

Εκλογές Κωνσταντινούπολη: Προηγείται ο Ιμάμογλου

Newsroom

Θριαμβευτής των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύεται ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Κι αυτή τη φορά πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί... 

Ο Ιμάμογλου στη σημερινή (23/6) επαναληπτική ψηφοφορία συγκέντρωσε το 53,6% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων όπως μετέδωσε το CNN TURK. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,4%. Η νίκη αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, είναι ξεκάθαρη, με την διαφορά ψήφων να ξεπερνά τις 700.000.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον -για δεύτερη φορά- νικητή των εκλογών Ιμάμογλου, εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Δείτε στο ρεπορτάζ του OPEN TV τι μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη και πώς διεξήχθη η εκλογική μάχη της Κυριακής.

Η Κωνσταντινούπολη (περίπου 10,5 εκατ. ψηφοφόροι) ψήφισε την Κυριακή στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, ύστερα από την απόφαση να ακυρωθεί το αποτέλεσμα του προηγούμενου Μαϊου, στο οποίο και πάλι ο Ιμάμογλου είχε αναδειχτεί νικητής.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη έλαβε δημοψηφισματικό χαρακτήρα ως προς τις πολιτικές της κυβέρνησης, και εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.

Έτσι, η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

δημοτικές εκλογές Κωνσταντινούπολη