Κόσμος|23.10.2018 13:25

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή: Τι θα ισχύσει σε όλη την Ευρώπη

Newsroom

Παρά τη συζήτηση που απασχόλησε αρκετά το προηγούμενο διάστημα την Κομισιόν για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει θερινή και χειμερινή ώρα, αυτή την Κυριακή 28 Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω, ενώ παραμένει το ερώτημα αν αυτή θα είναι η προτελευταία φορά που συμβαίνει αυτό. 

Κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019.

Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα, ενώ τα κράτα μέλη της Ένωσης θα μπορούν να κάνουν μια τελευταία εποχιακή αλλαγή της ώρας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εποχιακές αλλαγές της ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Οι χώρες της Ε.Ε. κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:

- Την ώρα της δυτικής Ευρώπης

- Την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (εδώ βρίσκεται και η Γερμανία)

- Την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβάνει και τη χώρα μας)

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η Κομισιόν διεξήγαγε ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά της διατήρησης της θερινής ώρας. Στην εν λόγω ψηφοφορία, συγκεντρώθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ευρωπαϊκή Ένωσηαλλαγή ώρας