Κόσμος|25.06.2019 15:19

Ερντογάν: Ό,τι και να λέει ο Τσίπρας θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή «στοχευμένων μέτρων» αν συνεχιστούν ο παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του απάντησε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο. «Μιλά μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» είπε.

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε…

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει κάτι δικά του εκεί. Ας λέει ό,τι θέλει. Εμείς μια φορά εκεί έχουμε δικαιώματα και στο όνομα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων μας και τα ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανά μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και από κοντά οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν 4 τουρκικά πλοία (3 γεωτρύπανα, 1 ερευνητικό) και ότι μέχρι να γίνει ίσος καταμερισμός των φυσικών πηγών ενέργειας, θα συνεχίσουν τα αποφασιστικά βήματα στην ανατ. Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τα βήματά μας στην ανατ. Μεσόγειο μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος καταμερισμός των φυσικών πηγών ενέργειας που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία ενέργεια που έχει σκοπό να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ.

«Στο θέμα της αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ πρωτοβουλίες που αγνοούν τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για άλλη μια φορά την υπερηφάνεια του για την απόκτηση πλοίων που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακαλύψει πηγές ενέργειας, ενώ τόνισε ότι οι δραστηριότητες, που σχετίζονται με την ενέργεια, θα αυξηθούν.

«Στο παρελθόν δεν είχαμε ερευνητικά πλοία. Αν έβρισκες να νοικιάσεις, νοίκιαζες και προχωρούσες. Αλλά τώρα δόξα το Θεό έχουμε 4 πλοία δικά μας και για έρευνες και για γεωτρήσεις. Και με τα πλοία μας αυτά ξεκινήσαμε έρευνες στην ανατ. Μεσόγειο. Και με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεών μας, που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, προχωράμε και μάλιστα αυξάνουμε αυτές τις δραστηριότητές μας», δήλωσε και  επέκρινε την αντιπολίτευση, η οποία κάνει ‘πολιτική μόνο στα λόγια’, όπως είπε, επειδή επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας και την κατηγόρησε ότι δεν νοιάζεται για τους Τ/Κ και την Κύπρο.

«Δεν τους νοιάζει. Ούτε δικό τους πρόβλημα είναι, ποια είναι τα δικαιώματα των Τ/Κ ομογενών μου εκεί. Αν τα δικαιώματά τους είναι καθορισμένα. Ή αν επιδεικνύεται η πρέπουσα ευαισθησία για τα δικαιώματά τους. Αυτό που λέμε είναι ότι οι ομογενείς μας έχουν κι αυτοί δικαιώματα σε ό,τι πετρέλαιο και φυσικό αέριο βγει και υπάρχει σε ολόκληρη αυτή την περιοχή και αυτή τη θέση υποστηρίζουμε από την αρχή και πάντα ότι οι διοικούντες στη βόρεια Κύπρο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις έρευνες για να εξακριβώσουν τί υπάρχει εκεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια τα έβαλε για άλλη μια φορά με τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ‘Εσύ Γαλλία δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς’, παρά μόνο οι εγγυήτριες χώρες.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να μιλάει για αυτά. Εδώ μόνο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία θα μιλάνε, γιατί είναι εγγυήτριες χώρες. Αλλά εσύ Γαλλία δεν μπορείς να μιλάς! Δεν έχεις καμία αρμοδιότητα!», της είπε.

«Όσον αφορά στην Κύπρο, τρεις εγγυήτριες χώρες υπάρχουν κι αυτές μπορούν μόνο να μιλάνε», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

γεωτρήσειςΑλέξης ΤσίπραςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν