Κόσμος|25.06.2019 19:01

Σεζάι Τεµελί στο Έθνος: Αποφασιστική η συµβολή του HDP στη νίκη Ιμάμογλου

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Οι Κoύρδοι και η πολιτική του «τρίτου δρόµου» του φιλοκουρδικού Κόµµατος των Λαών, HDP, είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη συντριπτική νίκη του Εκρέµ Ιµάµογλου στις εκλογές της Κυριακής, τονίζει στο «Εθνος» ο συµπρόεδρος του HDP, Σεζάι Τεµελί.

Ο ίδιος βασίζει τους ισχυρισµούς του σε στοιχεία: στις περιοχές της Πόλης όπου πληθυσµιακά κυριαρχούν οι Κούρδοι, η κάλπη αποδεικνύει, σύµφωνα µε τον Τεµελί, ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι, που στις προηγούµενες εκλογές απείχαν ή ήταν αναποφάσιστοι, ψήφισαν «δαγκωτό» Ιµάµογλου.

«Η κουρδική ψήφος στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν µια απλή ψήφος. Ηταν ψήφος σε ένα δηµοψήφισµα για τη δηµοκρατία, ψήφος κατά της άρνησης της κουρδικής ταυτότητας, κατά του µιλιταρισµού, του εθνικισµού και των φασιστικών πρακτικών που αναπτύχθηκαν, ειδικά ενάντια στους Κούρδους εδώ και 17 χρόνια» υπογραµµίζει ο Τεµελί. «∆εν φοβόµαστε. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται» πιθανές νέες υπονοµευτικές µεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου, υπογραµµίζει στη συνοµιλία µας ο συµπρόεδρος του HDP.

Απόρριψη

«Η χειραγωγητική γλώσσα, βασικό εργαλείο της φασιστικής και λαϊκιστικής πολιτικής, και οι θεωρίες συνωµοσίας είναι όσα απορρίφθηκαν στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης» προσθέτει. Αρκετοί είναι ωστόσο εκείνοι που δεν θεωρούν απίθανο ο Τούρκος πρόεδρος να κινήσει τη δίωξη κατά του Ιµάµογλου για την υποτιθέµενη προσβολή κατά του κυβερνήτη του Ορντου. «Το θέµα έχει κλείσει. Η απάντηση δόθηκε για το αν είναι υπόλογος ο Ιµάµογλου µε το προβάδισµα 800 χιλιάδων ψήφων» εκτιµά ο συνοµιλητής µας.

Ποια θα  είναι η στρατηγική του HDP την επόμενη  των εκλογών ημέρα; “ Ο “τρίτος  δρόμος”, που βασίζεται στις αρχές της  τιμής, της ελευθερίας του λαού μας και  της συνύπαρξης. Το HDP είναι ο μοναδικός πολιτικός παράγοντας που ενσαρκώνει τη δημοκρατική Τουρκία. Θα συνεχίσουμε μέσα από  συμμαχίες με παράγοντες που υποστηρίζουν την Τουρκία της Δημοκρατίας. ‘Οπως έγινε σήμερα με το CHP” . 

Eκρέμ Ιμάμογλουδημοτικές εκλογές Τουρκία