Κόσμος|27.06.2019 10:16

Ο Σαρκοζί δηλώνει παρών µε ένα βιβλίο για «Πάθη»

Newsroom

Επιστροφή στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο πραγµατοποιεί ο 64χρονος πια Νικολά Σαρκοζί, το νέο βιβλίο του οποίου µε τον τίτλο «Passions» («Πάθη» ελληνιστί) κυκλοφορεί σήµερα στη χώρα. Ο λόγος για ένα βιβλίο στο οποίο ο Σαρκοζί, πάλαι ποτέ πρόεδρος της Γαλλίας την περίοδο από το 2007 έως και το 2012, εξιστορεί υπό µορφή αποµνηµονευµάτων όσα εκείνος είχε ζήσει «χωρίς πολιτικά κίνητρα», προτού γίνει πρόεδρος της χώρας.

Η κυκλοφορία του συγκεκριµένου βιβλίου έρχεται ωστόσο παράλληλα να δώσει τροφή και σε σενάρια που θέλουν τον 64χρονο Σαρκοζί να επιστρέφει στην πολιτική για να διασώσει ό,τι απέµεινε από την άλλοτε πανίσχυρη γκολική ∆εξιά. Ο ίδιος βέβαια έχει, µε δηλώσεις του, αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στελέχη της παράταξης των Ρεπουµπλικάνων (πρώην UMP) βγαίνουν δηµοσίως και τον καλούν να επιστρέψει στο τιµόνι της Κεντροδεξιάς, βλέποντας στο πρόσωπό του ίσως τον µοναδικό πολιτικό που θα µπορούσε σήµερα να αναστήσει την πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη.

Υπενθυµίζεται ότι οι «Les Républicains» (LR) έλαβαν µόλις 8,5% στις τελευταίες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου (από 20,8% που είχαν εξασφαλίσει το 2014). Με δεδοµένο ότι µιλάµε για τη µετεξέλιξη της ιστορικής παράταξης των Σαρλ Ντε Γκολ, Ζακ Σιράκ και Ζορζ Ποµπιντού, το αποτέλεσµα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί καταστροφικό. Οσο για το µέλλον, εκείνο διαγράφεται από αβέβαιο έως και… ανύπαρκτο για το κόµµα του Σαρκοζί, που φαίνεται να χάνει ψήφους τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τα δεξιά.

Ο Εµανουέλ Μακρόν µε την παράταξη «Η ∆ηµοκρατία Εµπρός!» έχει, άλλωστε, ήδη πάρει µε το µέρος του ένα µεγάλο κοµµάτι των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς, απειλώντας τους Ρεπουµπλικάνους ακόµη και µε πολιτική εξαφάνιση. Παράλληλα, ψήφοι συντηρητικών εκλογέων έχουν διαρρεύσει και προς τα ακροδεξιά και τη δεξαµενή της Μαρίν Λεπέν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί ίσως τη µοναδική εναποµείνασα σανίδα σωτηρίας. Την τελευταία φορά, άλλωστε, που οι Ρεπουµπλικάνοι κέρδισαν εκλογές στη Γαλλία, είχαν στο τιµόνι τους τον Σαρκοζί, έναν Σαρκοζί που µάλιστα εξακολουθεί εν έτει 2019 να απολαµβάνει υψηλά ποσοστά δηµοφιλίας, αν και αµφιλεγόµενος ο ίδιος λόγω και των υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες έχει εµπλακεί.

Για την πλειονότητα των υποστηρικτών της παράταξης των Ρεπουµπλικάνων στη Γαλλία (59%, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση της ELABE για το κανάλι BFMTV), ο Σαρκοζί θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή κοµµατικού ηγέτη. Παράλληλα, σε πρόσφατη σφυγµοµέτρηση της IFOP για το «Paris Match» ο 64χρονος εµφανίζεται πλέον να ξεχωρίζει και ως ο δεύτερος δηµοφιλέστερος πολιτικός σήµερα στη Γαλλία, πίσω από τον Νικολά Ουλό, πρώην υπουργό του Μακρόν.

βιβλίοΓαλλίαΝικολά Σαρκοζί