Κόσμος|27.06.2019 12:56

Ερντογάν: Πιθανή η επίσκεψη του Τραμπ τον Ιούλιο στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία τον Ιούλιο, όταν η Άγκυρα αναμένεται να παραλάβει τους S-400 από τη Ρωσία, άφησε ανοικτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνάντησης των δύο προέδρων στην Οσάκα της Ιαπωνίας το ερχόμενο Σάββατο.

«Πιστεύω ότι στη συνάντηση που θα έχουμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνόδου των G20 θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις σχέσεις μας και η συνεργασία μας θα ενισχυθεί. Επιπλέον συζητείται και η επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών - συμμάχων στο NATO, έχει κλιμακωθεί εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400. Η Άγκυρα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ενώ κινδυνεύει επίσης να εξοβελιστεί από το πρόγραμμα κατασκευής του προηγμένου αεροσκάφους F-35 και να μην της παραδοθούν τα μαχητικά του τύπου που έχει παραγγείλει.

«Οι συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό συνεχίζονται. Ελπίζω αυτό το θέμα να το συζητήσουμε λεπτομερώς με τον κ. Τραμπ. Στην πραγματικότητα ο κ. Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας, γιατί χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι σήμερα για να εξαλείψουμε τις ανησυχίες, που μας εκφράζονται, έχουμε υποβάλει διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης κοινής επιτροπής. Κανέναν δεν ωφελεί ο εκτροχιασμός και η απειλητική γλώσσα. Πιστεύω ότι θα λύσουμε το θέμα των S-400 στο πλαίσιο της συμμαχίας και της στρατηγικής μας συνεργασίας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερντογάν: Δεν έχω ακούσει κάτι για κυρώσεις

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ στη συνάντησή τους στην Οσάκα να μην επιβάλει κυρώσεις στη χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε στη συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Νikkei: «Πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ στη διάρκεια της Συνόδου της G20 θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσης μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως «συζητείται μια επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο».

O Ερντογάν επέμεινε παράλληλα ότι η Άγκυρα δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος και ότι δεν έχει ακούσει κάτι από τον Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις. «Τους έχουμε ήδη πληρώσει 1,25 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. Εάν κάνουν μια τόσο λαθεμένη κίνηση, θα το πάμε σε διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο, διότι θα ζητήσουμε να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει ως τώρα», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΣ-400Ντόναλντ Τραμπ