Κόσμος|28.06.2019 16:07

Ιστορικός καύσωνας στη Γαλλία - Στους 44,3 βαθμούς η θερμοκρασία

Newsroom

Το απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη Γαλλία κατερρίφθη σήμερα καθώς στις 13:48 (τοπική ώρα) καταγράφηκε θερμοκρασία 44,3 βαθμών Κελσίου στο Καρπαντρά (νότια Γαλλία), σε μια ζώνη που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France.

«Είναι ιστορικό ρεκόρ», σχολίασε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν, επισημαίνοντας πως μπορεί να καταρριφθεί και πάλι μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας χρονολογούνταν από τις 12 Αυγούστου 2003, όταν είχε καταγραφεί θερμοκρασία 44,1 βαθμών Κελσίου στο Σεν-Κριστόλ-λεζ-Αλέ στο Κονκεράκ, επίσης στον νότο.

Ο καύσωνας «χτυπά» όλη την Ευρώπη

Ο καύσωνας που σαρώνει όλη την Ευρώπη «σπάει» το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της ζέστης στη δυτική αλλά και την κεντρική Ευρώπη. Σε πολλές χώρες έχουν, μέχρι σήμερα, καταγραφεί πρωτοφανείς θερμοκρασίες για τον Ιούνιο.

Ένα ακόμη ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: Αυτό της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για «ζωτικές ανάγκες» και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

καύσωναςΓαλλία