Κόσμος|15.11.2018 11:16

Brexit: Στις 25 Νοεμβρίου οι υπογραφές - Παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός

Newsroom

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι σε σύνοδο κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το Brexit, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

Παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία για το Brexit θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της Ε.Ε. γνωστή ως «ισοδυναμία», αλλά θα είναι πιο αποδυναμωμένη. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν αυτή που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

Η Βρετανή πρωθυπουργός με δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη πέντε ωρών με τους υπουργούς της διαβεβαίωσε ότι έχει τελικά τη στήριξη για το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit. Την ίδια ώρα μάλιστα κυκλοφορούσαν και φήμες για πρόταση μομφής εναντίον της.

T

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζει το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας των 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την Ε.Ε. να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Επικεφαλής διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες: Αποφασιστικό βήμα

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., εξακολουθεί να είναι «μακρύς και δυνητικά δύσκολος».

Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

«Βρήκαμε μαζί μια λύση», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Καμπανάκι» από Σκωτία: Κακή η συμφωνία

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Brexit