Κόσμος|15.11.2018 16:01

Brexit: Ντόμινο παραιτήσεων, «αυτήν τη συμφωνία ή καμία» απαντά η Μέι

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τις τελευταίες ώρες έχει γίνει γνωστό ότι παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Εστέρ ΜακΒέι.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αφήνει αιχμές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δηλώνει αμετακίνητη και αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το Brexit: «η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς καθόλου συμφωνία ή να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να διαπραγματευτούμε». 

Επιστολή μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αναμένεται να καταθέσει ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις Μογκ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών βουλευτών, της οποίας ο ίδιος ηγείται. 

Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

T

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση την οποία έχουν εκφράσει και βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών, όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ που απορρίπτουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού.

T

Επιπλέον, πριν από λίγη ώρα τις παραιτήσεις τους γνωστοποίησαν η υφυπουργός για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν και η υπεύθυνη για τον τομέα της Παιδείας Αν Μαρί Τρεβέλιαν. 

T
T

Το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Σαϊλες Βάρα. 

Στις 25 Νοεμβρίου οι υπογραφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Στο μεταξύ, κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες της συμφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά Brexit εποχή. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σε σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία για το Brexit θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της Ε.Ε. γνωστή ως «ισοδυναμία», αλλά θα είναι πιο αποδυναμωμένη. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν αυτή που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

Η Βρετανή πρωθυπουργός με δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη πέντε ωρών με τους υπουργούς της διαβεβαίωσε ότι έχει τελικά τη στήριξη για το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit. Την ίδια ώρα μάλιστα κυκλοφορούσαν και φήμες για πρόταση μομφής εναντίον της.

Σε «ελεύθερη πτώση» η στερλίνα

Βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC. Ο Ράαμπ, σε επιστολή του προς τη Μέι, ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για το Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

συμφωνίαΤερέζα ΜέιBrexit