Κόσμος|30.06.2019 14:43

Η Βίβλος... απειλείται µε εξαφάνιση

Newsroom

Οι Αμερικανοί πολίτες, ιδιαίτερα στον Νότο και ιδιαίτερα οι Ρεπουµπλικάνοι-συντηρητικοί, έχουν την τάση παραδοσιακά να «καταναλώνουν» τεράστιες ποσότητες από αντίτυπα της… Βίβλου. Το ιερό βιβλίο του χριστιανισµού είναι το µεγαλύτερο best seller όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί περισσότερα από 5 δισεκατοµµύρια αντίτυπά του παγκοσµίως. Η προεδρία Τραµπ έρχεται, ωστόσο, να «απειλήσει» την κυκλοφορία της Βίβλου, καθιστώντας την παράπλευρη απώλεια στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας. Ο λόγος; Οι δασµοί της τάξεως του 25% που επέβαλε ο Τραµπ σε κάποια κινεζικά προϊόντα στην ουσία αποτελούν έµµεσο φόρο για όσους… αγοράζουν Βίβλους στις Ηνωµένες Πολιτείες, καθώς τα περισσότερα αντίτυπα του ιερού βιβλίου της χριστιανοσύνης τυπώνονται στην Κίνα.

ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΠΑ

Πιο συγκεκριµένα, στην Κίνα τυπώνονται περισσότερες από 50 εκατοµµύρια Βίβλοι ετησίως (από τα συνολικά 100 εκατοµµύρια αντίτυπα που τυπώνονται κάθε χρόνο παγκοσµίως) και από αυτές περίπου τα 20 εκατοµµύρια εξάγονται στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση της τιµής που συνεπάγεται η επιβολή των αµερικανικών δασµών στην Κίνα πρόκειται να καταστήσει την αγορά της Βίβλου στις ΗΠΑ απαγορευτικά ακριβή. Επιπλέον, µια τέτοια εξέλιξη ίσως οδηγήσει τα κινεζικά τυπογραφεία στο να µειώσουν τα τιράζ τους ή ακόµη και στο να σταµατήσουν να τυπώνουν Βίβλους γενικότερα. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό ξαφνικά να αρχίσουν να παρατηρούνται… ελλείψεις στην αγορά, προς µεγάλη απογοήτευση µεταξύ άλλων και του ευαγγελικού αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης των Βίβλων είναι ιδιαίτερα και είναι ελάχιστα τα τυπογραφεία εκτός Κίνας που µπορούν να τυπώσουν µαζικά βιβλία που να έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει µέσα από την πρόσφατη κατάθεση του γενικού διευθυντή του εκδοτικού οίκου «Harper Collins Christian Publishing», Μαρκ Σένβαλντ, στην Επιτροπή ∆ιεθνούς Εµπορίου των ΗΠΑ.

Σύµφωνα µε τον Σένβαλντ: «Θέλουµε να πιστεύουµε ότι η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που έχει η επιβολή δασµών στις Βίβλους και ότι ποτέ δεν είχε στα σχέδιά της να επιβάλει έναν “φόρο Βίβλου” στους καταναλωτές και στις θρησκευτικές οργανώσεις». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση Τραµπ δεν πίστευε ποτέ ότι η επιβολή δασµών σε κάποια είδη που σχετίζονται µε τις εκτυπώσεις και τον χώρο του βιβλίου γενικότερα (πλήττεται και ο χώρος των παιδικών βιβλίων) θα είχε έναν τέτοιο αντίκτυπο.

Σε περίπτωση που οι δασµοί αυτοί προχωρήσουν, ο Ντόναλντ Τραµπ θα έχει σοβαρότατο πολιτικό πρόβληµα, αφού µεγάλο κοµµάτι της εκλογικής του βάσης είναι ευαγγελικοί κ.ά. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιµούν ότι έπειτα και από τις σχετικές καταθέσεις στην Επιτροπή ∆ιεθνούς Εµπορίου του Σένβαλντ, αλλά και άλλων στελεχών εκδοτικών οίκων που δραστηριοποιούνται στις θρησκευτικού περιεχοµένου εκδόσεις, είναι πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει να εξαιρέσει από την επιβολή δασµών τις εξαγωγές βιβλίων ή άλλων ειδών σχετικών µε τις εκδόσεις

Βίβλος