Κόσμος|30.06.2019 17:59

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη ψηφίζει τους νέους προέδρους των θεσμών

Μαρία Ψαρά

Η μεγάλη ώρα είναι τώρα για τους νέους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών. Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να αναδειχθούν τα πρόσωπα που θα καθορίσουν το αύριο της Ευρώπης.

Από το πρωί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει επιδοθεί σε έναν… μαραθώνιο διμερών συναντήσεων προκειμένου να βρει τον συμβιβασμό που θα αποδεχτούν τελικά τουλάχιστον οι 21 από τους 28 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτός είναι ο αριθμός των ψήφων που απαιτείται για την ανάδειξη του κάθε προέδρου.

Η πιο σημαντική πολιτικά θέση είναι του «νέου Γιούνκερ», ωστόσο θα κριθεί η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και του Ύπατου Αντιπροσώπου για θέματα Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Προς το παρόν, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο εκλεκτός υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς έχει «κλειδώσει» για την προεδρία της Κομισιόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, πόστο αρκετά «χαμηλότερο» σε σημασία.

Η Die Welt αναφέρεται σε συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίρεται να συναίνεσε να μην επιλεγεί ο εκλεκτός υποψήφιος του ΕΛΚ για υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Το ίδιο είχαν πράξει και 9 ακόμη αρχηγοί κρατών. Ωστόσο επισήμως, η Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τον Βέμπερ και μαζί της και οι «δορυφόροι» της, χώρες που συνήθως στοιχίζονται πίσω από τις γερμανικές επιλογές.

Παρά το σκληρό πρέσινγκ που έκανε ο Πρόεδρος Τουσκ στην Οζάκα, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, δεν έχει βγει ακόμη λευκός καπνός. Οι συζητήσεις απόψε θα ξεκινήσουν στις 19:00 ώρα Ελλάδας και αναμένονται δύσκολες και περίπλοκες, αφού οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχήμα που θα συνδυάζει διαφορετικές πολιτικές ομάδες, χώρες (βορράς-νότος) και ισορροπία φύλλου –μπαίνοντας πριν από λίγο ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τόνισε πάλι τη σημασία του να υπάρχουν τουλάχιστον δύο γυναίκες πρόεδροι της ΕΕ.

Πάντως, υπάρχουν ακόμη στο τραπέζι αρκετά ονόματα, όπως αυτό του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της εκλεκτής υποψήφιας των Φιλελευθέρων και νυν Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Έχουν ακουστεί ακόμη περισσότερα, ακόμη και το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ!

Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ακόμη, οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα δείχνουν ότι το «μεγάλο παζάρι» θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, αφού την Τετάρτη τελικά, μία μέρα μετά το προκαθορισμένο, θα πρέπει να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύνοδος ΚορυφήςG20Βρυξέλλες