Κόσμος|01.07.2019 00:36

Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής: Διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες έχει ο Τουσκ

Newsroom

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες  διεκόπη προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι η σημερινή συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.

Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περί τις δύο ώρες.

Οι «28» καλούνται να αποφασίσουν, εκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τέσσερα κορυφαία πόστα της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ αλλά και για το πρόσωπο που θα αναλάβει το αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Και ενώ ο Φρανς Τίμερμανς παραμένει το φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε ως «ιστορικό λάθος» αυτή την επιλογή.

Ταγιάνι: Κατάλληλος για την προεδρία της Κομισιόν ο Βέμπερ

Την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο τις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί. "Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους. Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό", δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

Συνάντηση Τσίπρα με Σκα Κέλερ

Συνάντηση με την επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο twiiter ο κ. Τσίπρας, συζήτησαν για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα στη συνεργασία με τους Πράσινους στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

ΒρυξέλλεςΣύνοδος Κορυφής