Κόσμος|01.07.2019 14:42

Κατεχόμενα: Ρωσική επιγραφή στα συντρίμμια του πυραύλου (pics & vid)

Newsroom

Το ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε τη νύκτα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακου ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος, τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύκτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας, ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στην χώρα μας αφού έχασε τον στόχο του» δήλωσε ο Οζερσάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κύπρου», στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε το βράδυ της Κυριακής, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής τύπου S-200 που είχε πέσει στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας τον Ιούλιου του 2018. Ανήρτησε επίσης φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S-200 από το Γκαζιαντέπ.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», πρόκειται για πληροφόρηση από τη «γενική διεύθυνση αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί. Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως στην παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Η «Κίπρις ποστασί» δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι, σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει επίσης ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

Στην περιοχή βρέθηκαν oι Μουσταφά Ακιντζί, Κουντρέτ Οζερσάι και Τολγκά Ατακάν, ενώ στο σημείο μετέβη και ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα yeniduzen σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι κομμάτια που πιθανόν να ανήκουν στο ιπτάμενο αντικείμενο βρέθηκαν και σε άλλη περιοχή και συγκεκριμένα στον Κορνόκηπο με τις επιγραφές να είναι στα ρωσικά. Οι φωτογραφίες που παραθέτουν δεν φτάνουν από κάποια επίσημη ενημέρωση αλλά από Μέσο Κοινωνική Δικτύωσης και συγκεκριμένα από τον χρήστη Ecevit Hat. Οι άλλες τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν τα συντρίμμια είναι το Βουνό και Κουτσοβέντης.

Υπ. Άμυνας: Πληροφορίες για λάμψη κατά μήκος της γραμμής από την περιοχή Παραλιμνίου

Σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή που έγινε η έκρηξη στην μία τα ξημερώματα λαμβάνουν πολλές πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, όχι μόνο η Εθνική Φρουρά. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Να υπάρξει κατάληξη και μετά θα ενημερώσουμε τον κόσμο έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία. Φαίνεται ότι η έκρηξη είναι στην Λευκωσία αλλά πληροφορίες λένε για μια λάμψη η οποία ήταν κατά μήκος της γραμμής από την περιοχή Παραλιμνίου. Ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες για εκρήξεις στην περιοχή»

Για το ενδεχόμενο όλο αυτό να συνδέεται με την κατάσταση στην Συρία, λόγω έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια της νύχτας, ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο και διασταυρώνουμε όλες τις πληροφορίες. Μπορώ να σας πω ότι είναι ένα πιθανό σενάριο. Από την άλλη καλύτερα να περιμένουμε για να έχουμε την πραγματική αιτία έτσι ώστε να βγουν τα συμπεράσματα και αν χρειαστούν οποιεσδήποτε ενέργειες να τις κάνουμε»,

Ερωτηθείς εάν είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη ο υπουργός είπε πως αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή αλλά επικρατούσε και σε εκείνους αυτή η ασάφεια»

Φωτογραφία: kathimerini.com.cy

Πενταράς: Πτώση αντιαεροπορικού S-200 - Φαίνονται ρωσικά γράμματα

Λόγο για πτώση αντιαεροπορικού πυραύλου έκανε ο στρατηγός εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς, σύμφωνα με το sigmalive.com. Κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο που προκάλεσε αναστάτωση σε Κατεχόμενα αλλά και ελεύθερες περιοχές, ο κ.Πενταράς είπε ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο από τη Βόρεια Συρία εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών τα οποία εκείνη την ώρα διενεργούσαν επίθεση κατά ιρανικών στόχων στην πόλη Χομς.

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον 21, μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ο κ. Πενταράς απέδωσε την πτώση είτε σε ελαττωματική κατασκευή είτε σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία οδήγησαν σε εκτροπή της πορείας και πτώση στον Πενταδάκτυλο.

«Φαίνονται πτερύγια πυραύλου στη βάση του και έχει πάνω του ρωσικά γράμματα. Τέτοιους πυραύλους στην περιοχή χρησιμοποιεί η Συρία. Πρόκειται μάλλον για πύραυλο παλιάς κατασκευής, S-200 που δεν έχουν και τόση αποτελεσματικότητα στη χρήση τους», είπε ο κ.Πενταράς ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα στο 100%.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία, κληθείς να σχολιάσει τον κίνδυνο που προκύπτει ύστερα από ένα τέτοιο συμβάν, σημείωσε ότι «ασφαλώς θα είχαμε θύματα εάν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή». Θα υπήρχαν ενδεχομένως και «δεκάδες νεκροί» σημείωσε ο κ.Πενταράς.

ΤουρκοκύπριοιΚύπροςΡωσίαπύραυλος