Κόσμος|02.07.2019 08:53

Μιχάλης Ιγνατίου: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν «έπιασε» το μήνυμα Τράμπ: Κυρώσεις σε Ερντογάν για τα F-35

Μιχάλης Ιγνατίου

Φαίνεται ότι οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, δεν «έπιασαν» τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την Οσάκα, όταν αφιέρωσε καταπληκτικά λόγια στον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός Πλανητάρχης του υποσχέθηκε ότι δεν θα υποστεί κυρώσεις εάν παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Στην Ουάσιγκτον, με πρώτο τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ αμφισβητούν ότι ο κ. Τραμπ έδωσε μία τέτοια υπόσχεση, καθώς -όπως σημειώνουν- παραβιάζονται οι αμερικανικοί νόμοι. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών -για πολλοστή φορά- στο θέμα της αγοράς των S-400 από την Τουρκία.

Δύο μέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, με τον Τούρκο ομόλογό του, και τη δήλωση του τελευταίου ότι η Άγκυρα θα παραλάβει σε δέκα μέρες το ρωσικό σύστημα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί ότι η Τουρκία «θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσης της σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η χώρα του θα παραλάβει από τη Ρωσία τους S-400 σε δέκα μέρες ο εκπρόσωπος απάντησε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Ο πιο σημαντικός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, αμφισβήτησε όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τις κυρώσεις, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους «δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια» για να μην τιμωρηθεί η κατοχική δύναμη εάν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400 στο έδαφος της. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, έκανε τις δηλώσεις χθες στη δημοσιογράφο Μάργκαρετ Μπρέναν και στην εκπομπή της “Face the Nation,” στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκράχαμ ήταν ο πρώτος βασικός παράγοντας που έπεισε αρχικά τον Πρόεδρο Τραμπ να ακυρώσει την απόφαση του για αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία. Ακολούθησαν οι σύμβουλοι του, οι στρατηγοί και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είναι ένας πολιτικός που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον Αμερικανό Πλανητάρχη όποτε το θελήσει.

Ήταν σαφής και όσα είπε δεν χωρούν αμφιβολία, καθώς είναι ο βασικός συνομιλητής του κ. Τραμπ εκ μέρους της Γερουσίας. Στη διάρκεια των δηλώσεων του, έκανε πρόταση στην Τουρκία να μην ενεργοποιήσει τους S-400 και να αγοράσει το σύστημα Patriot. Προκάλεσε εντύπωση η δήλωσή του ότι «αμφιβάλλει ότι έγινε η συζήτηση» του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Ερντογάν για το θέμα των κυρώσεων. Είναι αδύνατο, τονίζει ο γερουσιαστής. Με λίγα λόγια αυτό που λέει ο κ. Γκράχαμ είναι ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Τραμπ θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο διότι θα παραβίαζε τους αμερικανικούς νόμους.

Ο Αμερικανός νομοθέτης τονίζει: Σύμφωνα με τους νόμους μας, αν η Τουρκία αγοράσει το – ενεργοποιήσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε από τους Ρώσους, θα απαιτηθούν κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο. Σημειώνει ο κ. Γκράχαμ: Πριν από μερικές μέρες, ψηφίσαμε νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση του F-35 στην Τουρκία αν ενεργοποιηθούν οι S-400. Δεν υπάρχει τρόπος να μεταφέρουμε στην Τουρκία την τεχνολογία του F-35 και να τους αφήσουμε να αγοράσουν ένα ρωσικό σύστημα ταυτόχρονα. Θα έθετε σε κίνδυνο την πλατφόρμα μας.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τους νόμους μας, δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια» να μην επιβληθούν οι κυρώσεις. «Αν ενεργοποιήσουν το ρωσικό σύστημα S-400», τονίζει ο κ. Γκράχαμ, «θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ και η τεχνολογία F-35 δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία. Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο σε αυτό το δίλημμα», σημειώνει. 

Πηγή: hellasjournal

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣτέιτ ΝτιπάρτμεντS-400Ντόναλντ Τραμπ