Κόσμος|02.07.2019 10:16

Σκληρό παρασκήνιο για την dream team της ΕΕ

Μαρία Ψαρά

Απάντηση στον δύσκολο γρίφο της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις υψηλότερες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσµών επιχείρησαν να βρουν χθες στις Βρυξέλλες οι 28 ηγέτες των κρατών-µελών. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε βγει λευκός καπνός από τις διαπραγµατεύσεις των επικεφαλής των κρατών-µελών, αφού όλες οι πλευρές παρέµεναν... σταθερές στις θέσεις τους.

Η συνεδρίαση στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου ξεκίνησε µε δύο ώρες καθυστέρηση. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις διµερείς συναντήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί. Ωστόσο, παρά τις διεργασίες που είχαν λάβει χώρα στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, η Γαλλία και η Γερµανία συνέχιζαν να διαφωνούν όχι µόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας.

Η πρόταση Τουσκ

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ ήταν να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή Φρανς Τίµερµανς για την προεδρία της Κοµισιόν και αυτή του Συντηρητικού Μάνφρεντ Βέµπερ για το «τιµόνι» του Ευρωκοινοβουλίου. Τη λύση αυτή στήριξαν πολλοί Σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και κάποιοι φιλελεύθεροι, ωστόσο µέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος εξακολουθούσαν να θεωρούν ότι το κόµµα τους, που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, θα έπρεπε να αναλάβει την Κοµισιόν.

Για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κοµισιόν θα πρέπει να τον ψηφίσουν 21 από τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ωστόσο, ο Φ. Τίµερµανς, που είναι α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες της ΕΕ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων. Για να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Κοµισιόν θα έπρεπε να συγκεντρώσει τις ψήφους 21 από τους 28 ηγέτες. Επιπλέον, πολλοί ηγέτες -µεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξακολουθούν να επιµένουν στην ανάγκη να υπάρχουν ισάριθµες γυναίκες µε άνδρες στα αξιώµατα της ΕΕ και να αποφύγουν οι θέσεις αυτές να πάνε όλες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες-µέλη.

Οι υποψήφιες για τα µεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι η εκλεκτή των Φιλελευθέρων και νυν επίτροπος Ανταγωνισµού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Βουλγάρα διευθύνουσα σύµβουλος της Παγκόσµιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αλλά και η υπουργός Οικονοµικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

Μπαρνιέ και Λαγκάρντ

Υπάρχουν ακόµη στο τραπέζι αρκετά ονόµατα, όπως αυτό του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγµατευτή του Brexit, και του πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Εχουν ακουστεί ακόµη περισσότερα, ακόµη και το όνοµα της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

Οι ηγέτες πάντως συµφώνησαν να αφήσουν για αργότερα την επιλογή του προέδρου της ΕΚΤ, που σήµερα είναι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι. Για τη θέση συζητείται το όνοµα του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, αλλά και εκείνο του Γερµανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντµαν.

Μάνφρεντ ΒέμπερΣύνοδος ΚορυφήςΦρανς Τίμερμανς