Κόσμος|02.07.2019 23:55

Ινδονησία: Ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη επιστρέφει τα σκουπίδια

Newsroom

Η απόφαση της Κίνας τον Ιανουάριο του 2018 να μην δέχεται απόβλητα από πλαστικό αποτέλεσε μία μεγάλη οικονομική ευκαιρία για την Ινδονησία όμως το… όνειρο σύντομα εξελίχθηκε σε εφιάλτη καθώς παρθένες περιοχές πνίγονται πλέον στα σκουπίδια.

Πολλές δυτικές χώρες εκμεταλλεύτηκαν το διάτρητο νομικό καθεστώς της χώρας και στέλνουν χιλιάδες τόνους σκουπιδιών για ανακύκλωση αλλά οι φόβοι πως μεταξύ των ανακυκλώσιμων υλικών βρίσκονται και επικίνδυνα τοξικά απόβλητα επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δικαιώνοντας τους οικολόγους που μιλούν για το φαινόμενο «περιβαλλοντικό ντάμπινγκ».

Το τελωνείο της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως σε ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τα οποία θα αποστείλει στις χώρες καταγωγής τους.

Από ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της χώρας ενημέρωσε το τελωνείο με επιστολή του τη Δευτέρα ότι τα εμπορευματοκιβώτια από μη επιτρεπόμενο υλικό είχαν αποσταλεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Γερμανία.

Οι επιθεωρητές είχαν προηγουμένως βρει αντικείμενα, όπως ξύλο, υφάσματα και παπούτσια σε δοχεία που προορίζονταν να περιέχουν μόνο καθαρά απορρίμματα χαρτιού.

Ως αποτέλεσμα, οι Ινδονήσιοι υπάλληλοι αποφάσισαν να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου τους και να ελέγξουν περισσότερα δοχεία. Σε έλεγχο 65 δοχείων τα 38 περιείχαν τοξικά ή επικίνδυνα υλικά, ενώ 11 περιείχαν κανονικά απορρίμματα με σκοπό να ανακυκλωθούν σε νέα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια θα εξάγονται.  Άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία έχουν περάσει πιο αυστηρούς νόμους και επιστρέφουν όσα σκουπίδια δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Ινδονησίασκουπίδιαπεριβάλλον