Κόσμος|03.07.2019 11:08

Η πτώση πυραύλου στα Κατεχόμενα ανοίγει την... όρεξη στην Αγκυρα

Γιώργος Σκαφιδάς

Πρόσφορες προς πολιτική εκµετάλλευση, οι µυστηριώδεις εκρήξεις που σηµειώθηκαν βορείως της Λευκωσίας, στον κατεχόµενο Πενταδάκτυλο, ήρθαν από το «πουθενά» να αποκαλύψουν… διαθέσεις, γεννώντας παράλληλα και µια σειρά από ερωτήµατα τα οποία πολλοί επιλέγουν να ερµηνεύουν κατά τρόπο εργαλειακό, προκειµένου να στείλουν τα δικά του µηνύµατα ο καθένας.

Ήταν ξηµερώµατα της ∆ευτέρας όταν ένα απροσδιόριστο αντικείµενο αγνώστου προελεύσεως κατά τα φαινόµενα συνετρίβη στο έδαφος των Κατεχοµένων, σε απόσταση σχεδόν ορατή από τη Λευκωσία. Οι πρώτες πληροφορίες ήταν συγκεχυµένες, καθώς άλλοι υποστήριζαν ότι το «αντικείµενο» που κατέπεσε ήταν ελικόπτερο ή αεροσκάφος, ενδεχοµένως µη επανδρωµένο, και άλλοι… πύραυλος που «ξέφυγε» από την πορεία του, ενώ τις πρώτες ώρες µετά το συµβάν κυκλοφορούσε και το σενάριο των αδιευκρίνιστης αιτίας εκρήξεων σε αποθήκη πυροµαχικών.

Στην πορεία θα έρχονταν µεν στο φως περισσότερες πληροφορίες, χωρίς όµως ακριβώς να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, µε το επικρατέστερο σενάριο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για κάποιον πύραυλο εδάφους-αέρος (ενδεχοµένως για ρωσικό S-200 ή Scud) που εκτοξεύθηκε από τα εδάφη της Συρίας µάλλον εναντίον ισραηλινών µαχητικών αεροσκαφών, αλλά δεν βρήκε στόχο (ή για κάποιον λόγο άλλαξε πορεία), µε αποτέλεσµα τελικώς να πέσει στην Κύπρο.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριµένος πύραυλος δεν έπεσε σε κάποια κατοικηµένη περιοχή προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες αντιµετωπίζεται, δε, ως απλά... τυχαίο.

Σηµειώνεται ότι αεροσκάφη της ισραηλινής πολεµικής αεροπορίας όντως πραγµατοποίησαν τα περασµένα 24ωρα βοµβαρδισµούς κατά στόχων στη Συρία, βοµβαρδισµούς στους οποίους οι δυνάµεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ τείνουν να απαντούν µε αντιαεροπορικά πυρά.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, τα ερωτήµατα γύρω από το περιστατικό της ∆ευτέρας οργιάζουν, δίνοντας παράλληλα τροφή και σε ποικίλες θεωρίες, ενώ Ρώσοι και Τούρκοι εµπειρογνώµονες φέρονται να έχουν µεταβεί στα Κατεχόµενα για να διερευνήσουν το συµβάν. Η χρονική συγκυρία, πάντως, από µόνη της αρκεί για να προβληµατίσει. Σηµειώνεται ότι και στα δύο Σώµατα του Κογκρέσου στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί νοµοσχέδια που προτείνουν την άρση του αµερικανικού εµπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, θέτοντας όµως ως προϋπόθεση την προηγούµενη επιβολή «περιορισµών» στις σχέσεις µεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Οµοσπονδίας. Και ενώ συµβαίνουν όλα αυτά στην Ουάσιγκτον, ξαφνικά ένας φερόµενος ως ρωσικός πύραυλος εµφανίζεται να πέφτει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε κυπριακό έδαφος, πράγµα που προφανώς αρκεί και µε το παραπάνω για να δώσει τροφή σε θεωρίες συνωµοσίας.

Πέρα, ωστόσο, από τις όποιες θεωρίες συνωµοσίας, µέσα από τον τρόπο µε τον οποίο οι διάφορες πλευρές επέλεξαν να διαχειριστούν το συµβάν της ∆ευτέρας αποκαλύφθηκαν και… οι διαθέσεις τους. Στην Τουρκία, για παράδειγµα, πολλοί υποστηρίζουν ότι το περιστατικό όπως εξελίχθηκε φανερώνει την ανάγκη που υπάρχει να τεθούν και τα Κατεχόµενα υπό την προστατευτική οµπρέλα µιας γεωγραφικά διευρυµένης τουρκικής αντιπυραυλικής ασπίδας. ∆ιόλου τυχαία κάποιοι συνδέουν µάλιστα την εν λόγω «διευρυµένη» αντιπυραυλική άµυνα και µε την επικείµενη πρώτη παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών S-400 στην Τουρκία, µια παράδοση που, σύµφωνα µε όσα έχει δηλώσει η τουρκική ηγεσία, θα έπρεπε να γίνει πράξη µέσα στον Ιούλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις από την Κύπρο φέρεται να συζητήθηκε µάλιστα τη Δευτέρα και στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε στην Αγκυρα υπό τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι, µε τη συµµετοχή και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάµεων, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Κατά τα λοιπά, ωστόσο, ανακύπτουν ερωτήµατα και προς την πλευρά της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Ενα ερώτηµα είναι, για παράδειγµα, εάν το σύστηµα αεράµυνας της Κύπρου πρόλαβε να «δει» το εισερχόµενο «αντικείµενο». Πηγές από τη Λευκωσία υποστηρίζουν, µιλώντας σε κυπριακά ΜΜΕ (ΚΥΠΕ, «Καθηµερινή Κύπρου») ότι το «αντικείµενο» πέρασε απαρατήρητο επειδή τα αντιπυραυλικά µέσα που διαθέτει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία δεν ήταν ενεργοποιηµένα, καθώς η χώρα βρίσκεται εν καιρώ ειρήνης.

«Οι Αρχές της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά µε το ιπτάµενο αντικείµενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα µετά τα µεσάνυχτα πάνω από το κατεχόµενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, συντρίµµια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό. Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή µε τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, µε στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συµπεράσµατα αναφορικά µε το εν λόγω περιστατικό» σηµειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το απόγευµα το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, η ηγεσία του οποίου επικοινώνησε µάλιστα µε την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαµπεθ Σπέχαρ, θέτοντας «στη διάθεση των Τουρκοκυπρίων, εάν και εφόσον χρειαζόταν, οποιαδήποτε τεχνική ή άλλη βοήθεια».

ΚατεχόμεναS-400Κύπροςπύραυλος