Κόσμος|03.07.2019 18:24

Η Ευρώπη είναι γυναίκα! Στην Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Στην ΕΚΤ η Λαγκάρντ

Μαρία Ψαρά

Αρωµα γυναίκας θα έχει την επόµενη πενταετία η ηγεσία της Ε.Ε. Επειτα από µαραθώνιες διαπραγµατεύσεις, οι ηγέτες συµφώνησαν τελικά χθες το απόγευµα στα πρόσωπα που θα αναλάβουν το «τιµόνι» των ευρωπαϊκών θεσµών τα επόµενα χρόνια.

«Υπάρχει η τέλεια ισορροπία φύλου. Είµαι χαρούµενος γι’ αυτό. Αλλωστε, η Ευρώπη είναι γυναίκα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για όλα τα πρόσωπα που επελέγησαν.

Η πρόταση τώρα αναµένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου -παρά τις έντονες αντιρρήσεις µέρους της Ευρωοµάδας των Σοσιαλιστώναναµένεται να εγκριθεί.

Το… αουτσάιντερ που έψαχναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκε τελικά στη Γερµανία. Για τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κοµισιόν επιλέχθηκε τελικά η υπουργός Αµυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η νέα ομάδα 

Τη Φον ντερ Λάιεν πρότεινε, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος εξασφάλισε ως «αντάλλαγµα» τη γαλλική σφραγίδα στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. Στη θέση του Μάριο Ντράγκι επελέγη η Κριστίν Λαγκάρντ, επιλογή µε την οποία συµφώνησε και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για την πασίγνωστη σε όλους Γαλλίδα πρόεδρο του ∆ΝΤ, η οποία κέρδισε σχετικά εύκολα τη σύµφωνη γνώµη των «28». Η πλειοψηφία των ηγετών προτιµά εκπρόσωπο της Γαλλίας σε οικονοµικά πόστα, αφού οι Γερµανοί υποψήφιοι είναι πιο «σκληροί» στις πολιτικές τους.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, συναινετική λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προέρχεται από τους Φιλελευθέρους. Ο Μισέλ βρισκόταν από την πρώτη στιγµή στην οµάδα που αµφισβήτησε την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέµπερ και ήταν στη στενή οµάδα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, οργανώνοντας αρκετά από τα… µυστικά δείπνα των διαπραγµατεύσεων µεταξύ Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων.

Το «πακέτο» συµπληρώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ.

Η υποψηφιότητά του προωθήθηκε ιδιαιτέρως από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη διεκδίκηση θέσεων για τους Σοσιαλιστές. Οι ηγέτες δεν αποφάσισαν ποιος θα είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφήνοντας
διακριτικά τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν για τον πρόεδρό τους.

∆εδοµένου ότι ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Μάνφρεντ Βέµπερ, δεν πήρε τελικά την πολυπόθητη προεδρία της Κοµισιόν, δεν αποκλείεται να προωθηθεί για πρόεδρος της Ευρωβουλής. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήµερα στο
Στρασβούργο.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο Τουσκ, οι εκλεκτοί υποψήφιοι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, δηλαδή ο Φρανς Τίµερµανς και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα αναλάβουν τις θέσεις των αντιπροέδρων στην επόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γαλλία και Γερµανία είναι οι κερδισµένοι από τη συµφωνία, αφού εκπρόσωποι των δύο χωρών κατέλαβαν τις δύο βασικότερες θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο διπλωµάτη των Βρυξελλών, ο οποίος µίλησε για «επιστροφή του γαλλογερµανικού άξονα».

Σε αυτήν την εξίσωση, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ακόµη ένα πλεονέκτηµα, τον φίλο και οµοϊδεάτη του Σαρλ Μισέλ, πλεονέκτηµα το οποίο θα «ισοφαρίσει» η καγκελάριος Μέρκελ αν εκλεγεί ο Μ. Βέµπερ στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Πάντως, έντονες διαβουλεύσεις βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη στην οµάδα των Σοσιαλιστών, αφού µία πτέρυγά του, και µάλιστα γερµανική, αντιτίθεται στην έγκριση της υποψηφιότητας της Γερµανίδας υπουργού Αµυνας.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έγραψε µάλιστα στο Τwitter για «νίκη Ορµπαν» και «θάνατο της διαδικασίας των επικεφαλής υποψηφίων», σηµειώνοντας µε βιτριολικό χιούµορ ότι «η Φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναµη υπουργός, άρα κάνει για πρόεδρος της Κοµισιόν»! 

Κριστίν ΛαγκάρντΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν