Κόσμος|15.11.2018 22:49

Αποκλειστικό: Πώς έγινε η απόδραση θρίλερ του Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία

Χρήστος Τελίδης

Mε διπλωματικό αυτοκίνητο της Ουγγαρίας μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας διέφυγε και έφτασε στην Ουγγαρία ο καταζητούμενος πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι

Μια χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία ο Ν. Γκρούεφσκι το βράδυ της Κυριακής πέρασε τα σύνορα Αλβανίας-Μαυροβουνίου, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες της Oυγγαρίας,  άρχισε να ρίχνει φως στον τρόπο που διέφυγε ενώ τον αναζητούσαν οι Αρχές της ΠΓΔΜ για να τον οδηγήσουν στη φυλακή. 

Στην Αλβανία από αφύλακτη διάβαση συνόρων

Σε ό,τι αφορά την είσοδό του στην Αλβανία, που πληροφορίες θέλουν να συνέβη το περασμένο Σάββατο, δεν έχει καταγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της Αλβανίας και εικάζεται ότι έγινε από αφύλακτη διάβαση των συνόρων.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα η αποκάλυψη του γραφείου του Ούγγρου προέδρου Βίκτορ Όρμπαν ότι ο Ν. Γκρούεφσκι είχε καταφύγει σε πρεσβεία της Ουγγαρίας τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχε εκφράσει την πρόθεση να ζητήσει πολιτικό άσυλο. 

Πώς μπήκε στην Ουγγαρία

Ο  επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Γκιέργκελι Γκούλιας, αποκάλυψε στις 14 Νοεμβρίου- τρεις μέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Ν. Γκρούεφκσι βρισκόταν στη χώρα, ότι αρχικά είχε καταφύγει σε πρεσβεία της Ουγγαρίας στο εξωτερικό, «όπου και εξέφρασε την πρόθεσή του να του δοθεί πολιτικό άσυλο», όπως είπε χωρίς να αποκαλύψει σε ποια χώρα ήταν η συγκεκριμένη πρεσβεία. 

Ο Γκρούεφσκι έκανε εκεί μια δήλωση αναφορικά με τις απειλές που δέχεται για την ασφάλειά του και αυτός ήταν ο λόγος, όπως υποστήριξε, για τον οποίο η εξέτασή του δεν έγινε στη συνοριακή ζώνη διέλευσης- σ.σ. όπως προβλέπει η νέα αυστηρή νομοθεσία της χώρας- προσθέτοντας ότι «η Ουγγαρία δεν είχε κανένα ρόλο στον τρόπο που ο Ν. Γκρούεφσκι εγκατέλειψε την χώρα του». 

Προηγουμένως, ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στην κριτική που του ασκούν ΜΜΕ της χώρας καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον τρόπο που εισήλθε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και την διαφορετική μεταχείριση που του επιφυλάχθηκε και γιατί του επιτράπηκε η είσοδος αφού δεν είχε επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα, απάντησε με νόημα ότι ο Ν. Γκρούεφσκι είχε αστυνομική ταυτότητα και με αυτή μπορεί κανείς να κινηθεί ελεύθερα στις χώρες των Βαλκανίων.

Επίσης, υποστήριξε ότι το θέμα Γκρούεφσκι είναι ένα νομικό και όχι πολιτικό θέμα, λέγοντας ότι τις όποιες απαντήσεις πρέπει να τις αναζητήσουν από τους δικηγόρους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας είχε δηλώσει στις 13 Νοεμβρίου ότι όσο θα διαρκεί η εξέταση του αιτήματος πολιτικού ασύλου του Ν. Γκρούεφσκι δεν επρόκειτο να δοθεί κανένα στοιχείο για την υπόθεση.

Όμως, η κριτική που δέχεται η ουγγρική κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την υποχρέωσαν να ανασκουμπωθεί. O υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροθ με μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter  «τρόλαρε» τη διαφυγή του Ν. Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία και την…υποδοχή που του επιφύλαξαν οι ουγγρικές Αρχές: «Η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορά της στους μετανάστες, εκπληκτικό» έγραψε.

Οι χτεσινές αποκαλύψεις δείχνουν πλέον άμεση εμπλοκή της Ουγγαρίας στη διαφυγή του Ν. Γκρούεφσκι. Το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή φέρεται να διανυκτέρευσε στην πρεσβεία της Ουγγαρίας και στη συνέχεια της Κυριακής ενώ είχε νυχτώσει, διπλωματικό αυτοκίνητο της πρεσβείας ανέλαβε να τον περάσει από τα σύνορα στο Μαυροβούνιο, όπως αποκάλυψαν επίσημα οι αλβανικές Αρχές και στη συνέχεια μέσω Σερβίας να οδηγηθεί στην Ουγγαρία.

Νίκολα Γκρουέφσκι