Κόσμος|08.07.2019 16:19

Ερντογάν: Πάει Βοσνία αφότου καρατόµησε τον κεντρικό τραπεζίτη

Γιώργος Σκαφιδάς

Στο Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, µεταβαίνει σήµερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να πάρει µέρος στην ετήσια σύνοδο της ∆ιαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), όπως ονοµάζεται το σχήµα συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ιδρύθηκε το 1996.

«Η συνάντηση θα εστιάσει σε βήµατα για τη βελτίωση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, κυρίως στους τοµείς της οικονοµίας, του εµπορίου, των µεταφορών, των υποδοµών και των επενδύσεων» σηµείωσε χαρακτηριστικά ο Φαρετίν Αλτούν, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως µια περιφερειακή δύναµη που εξακολουθεί να έχει βλέψεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Στην Τουρκία, ωστόσο, η ανησυχία παραµένει στο κόκκινο στον απόηχο της κίνησης του προέδρου Ερντογάν να απολύσει µε προεδρικό διάταγµα το περασµένο Σάββατο τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ανησυχία στο εσωτερικό λόγω οικονομίας 

Σύµφωνα µε την τουρκική «Hürriyet», ο Ερντογάν αποφάσισε να «ξηλώσει» τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επειδή ο τελευταίος αρνούνταν να µειώσει τα επιτόκια παρά τις σχετικές «εντολές» της τουρκικής κυβέρνησης, µιας κυβέρνησης που επιµένει κατά τρόπο «αιρετικό» ή «παράδοξο» να θεωρεί πως «όταν πέφτουν τα επιτόκια, πέφτει και ο πληθωρισµός», ο οποίος πληθωρισµός όµως σήµερα στην Τουρκία προσεγγίζει το 16%.

Η απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, µε τους αναλυτές να εκτιµούν ότι ως κίνηση αποτελεί δείγµα της πρόθεσης του Ερντογάν να θέσει υπό δικό του πολιτικό έλεγχο τη νοµισµατική πολιτική και την κεντρική τράπεζα. Για πολλούς, µάλιστα, εκείνος που θα έπρεπε να απολυθεί ως υπεύθυνος για πολλά από τα δεινά της τουρκικής οικονοµίας δεν είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, αλλά ο υπουργός Οικονοµικών, Μπεράτ Αλµπαϊράκ, ο οποίος όµως τυγχάνει… γαµπρός του Ερντογάν.

Βοσνία-ΕρζεγοβίνηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν