Κόσμος|16.11.2018 11:37

Brexit: Ετοιμάζεται πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι

Newsroom

Συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 48 βουλευτών που απαιτείται για να μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αξιόπιστη κυβερνητική πηγή ανέφερε σε δημοσιογράφο του ιστότοπου BrexitCentral ότι έχει συμπληρωθεί, πλέον, ο απαιτούμενος αριθμός και βρισκόμαστε στον προθάλαμο της κατάρρευσης της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι

Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία προσπαθεί να φτάσει πολιτικά αλώβητη στο τέλος της διαδρομής της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το Brexit, αλλά μια τέτοια προοπτική καθίσταται όλο και πιο αδύνατη καθώς έως την Πέμπτη τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν έφτασαν τα επτά, ενώ βουλευτές των Συντηρητικών κατέθεσαν και πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπό της. 

Την πιο ισχυρή αντίθεση ενάντια στις κινήσεις της Μέι εξέφρασε ο βουλευτής των Torries Jacob Rees-Mogg που είναι υπέρμαχος του Brexit και κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ στις 13:45 (ώρα Βρετανίας) την Πέμπτη συναντήθηκαν εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέι για να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της. 

Αποχώρηση της Μέι ζητούν και οι Βορειοϊρλανδοί 

Μετά τους βουλευτές των Torries που κατέθεσαν προτάσεις δυσπιστίας, το DUP διαμηνύει ότι η συμφωνία τους με τους Συντηρητικούς για το Brexit ακυρώνεται εκτός εάν η Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωσηστην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Torries εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Telegraph, που φέρνει το θέμα στην δημοσιότητα, επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Η επιμονή της Βρετανίδας πρωθυπουργού να ολοκληρώσει τη διαδρομή του Brexit την ώρα που στο εσωτερικό των Συντηρητικών επικρατεί «εμφύλιος» φιγουράρει σε όλα τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων βρετανικών εφημερίδων ωστόσο η Μέι όχι μόνο δεν πτοείται, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πάει μέχρι τέλους την υπόθεση, καθώς «διασφαλίζει τις προτεραιότητες και αυτά που είναι σημαντικά για τους Βρετανούς».

BrexitΤερέζα Μέιπρόταση μομφής