Κόσμος|16.11.2018 11:58

Οι Αμερικανοί επαναφέρουν το θέμα των κυρώσεων για τους S-400

Newsroom

Οι ΗΠΑ επανέρχονται στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το hellasjournal.com, αυτό συνέβη επειδή το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει ότι οι σχέσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, είναι «μέλι-γάλα», και ότι με την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ως δια μαγείας λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση του Πάστορα, ήταν το 1% των αμερικανοτουρκικών προβλημάτων, όπως είπαν πολλές φορές σε ενημερώσεις οι Αμερικανοί. Διότι τα μεγάλα προβλήματα των σχέσεων είναι η στρατηγική συμμαχία της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, οι αντιαμερικανικές και αντισημιτικές πράξεις ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ερντογάν, η αγορά των S-400 και ο φόβος ότι ο Τούρκος πρόεδρος διοχετεύει κρατικά μυστικά στη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο κάλεσε στην Ουάσιγκτον εν μέσω των εορτών των Ευχαριστιών, τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουν όλο το φάσμα των σχέσεων, και ειδικά το θέμα των S-400. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία. 

Εάν, τελικά, η Τουρκία προχωρήσει οριστικά στην αγορά των S-400, αυτό θα σημάνει νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, και αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται μόνο για ανταλλαγή ύβρεων, αλλά περισσότερο για την ώρα της αλήθειας για τη σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις είναι το μεγαλύτερο όπλο του Ντόναλντ Τραμπ, και αυτό αποδείχθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν με μία δήλωση του Αμερικανού προέδρου ταρακουνήθηκε η τουρκική οικονομία.

ΤουρκίαS-400ΗΠΑ