Κόσμος|11.07.2019 21:37

ΕΕ: Χωρίς συμφωνία η συνάντηση των 28 για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Μαρία Ψαρά

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών στις Βρυξέλλες για τα μέτρα κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος εξέφρασε διαφωνίες σε σχέση με την τελευταία παράγραφο του κειμένου, που αφορά στα μελλοντικά βήματα της ΕΕ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα στοχευμένα μέτρα έχουν συμφωνηθεί ήδη και οι αντιρρήσεις αφορούν την επιλογή λέξεων, με την Κύπρο να θέλει πιο αυστηρή διατύπωση.

Αφού οι πρέσβεις δεν συμφώνησαν, η φιλανδική προεδρία ζήτησε το κείμενο να τεθεί σε σιωπηρή διαδικασία ως αύριο το πρωί στις 10. Αν τελικά δεν «σπάσει», το κείμενο θα πάει ως έχει στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ. Το πιθανότερο όμως θεωρείται η Κύπρος να «σπάσει» τη διαδικασία. Σε αυτήν την περίπτωση, η επεξεργασία του κειμένου θα συνεχιστεί αύριο στην επιτροπή Πολιτικής και Άμυνας και τη Δευτέρα στους πρέσβεις.

Τα στοχευμένα μέτρα αφορούν σε περικοπή προενταξιακών κονδυλίων, αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών και διακοπή διαλόγου υψηλού επιπέδου. Τυχόν στοχευμένα μέτρα κατά της εταιρίας των εξορύξεων και των προσώπων της θα ενταχθούν σε «δεύτερο» πακέτο, το οποίο θα ανακοινωθεί σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες.

ΚύπροςΕυρωπαϊκή ΈνωσηκυρώσειςΤουρκία