Κόσμος|13.07.2019 23:21

Βραζιλία: Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο κάνει τον γιο του πρέσβη στις ΗΠΑ

Newsroom

Ξεπερνώντας τα διδάγµατα του µέντορά του, Ντόναλντ Τραµπ, περί οικογενειοκρατίας (βλέπε τον ειδικό ρόλο που έχει η Ιβάνκα Τραµπ και άλλα εκλεκτά µέλη της ευρύτερης οικογένειας Τραµπ στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ), ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, πήγε τον νεποτισµό ένα βήµα παραπέρα.

Xθες έγινε γνωστό ότι ο γιος του, βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, προαλείφεται για να αναλάβει καθήκοντα πρέσβη της Βραζιλίας στις ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του στα µέσα ενηµέρωσης ο 35χρονος Μπολσονάρου ανέφερε πως, αν του ανατεθεί επισήµως η θέση, τότε είναι έτοιµος να παραιτηθεί άµεσα από βουλευτής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εάν είναι µια αποστολή που θα µου αναθέσει ο πρόεδρος, τότε θα δεχθώ». Από όσα έχουν γίνει γνωστά το µόνο που µένει για να οριστικοποιηθεί η µετακόµισή του στην Ουάσιγκτον είναι να δώσει το πράσινο φως ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ερνέστο Αραούχο. Σε περίπτωση που αυτό συµβεί, για τυπικούς λόγους η ανάληψη καθηκόντων πρέσβη από τον γιο του προέδρου θα πρέπει να περάσει από την επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας της Βραζιλίας και εντέλει από τη Βουλή.

Γνωστός του Μπάνον

Σηµειώνεται εδώ ότι ο Εντουάρντο είναι ήδη γνωστός στους ακροδεξιούς κύκλους πέριξ του Αµερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραµπ, αλλά και στην οικογένειά του. Ο Εντουάρντου έχει τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Στίβεν Μπάνον αρµόδιος για όλες τις δραστηριότητες στη Λατινική Αµερική του ακροδεξιού οργανισµού «Το Κίνηµα», που έχει ιδρύσει ο πρώην σύµβουλος του προέδρου Τραµπ.

Επιπλέον ο Εντουάρντο ήταν ένας από τους πρώτους Βραζιλιάνους πολιτικούς που επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον λίγο µετά την εκλογή του πατέρα του στην προεδρία της χώρας. Τότε ο µικρός Μπολσονάρο είχε συναντηθεί µε τον γαµπρό και σύµβουλο του Αµερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, και µάλιστα είχε προκαλέσει εντύπωση γιατί φορούσε ένα καπέλο που έγραφε «Trump 2020».

ο εγκώµιό του δε έχει πλέξει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν τον Μάρτιο παρευρέθηκε στον Λευκό Οίκο στη συνάντηση Μπολσονάρο - Τραµπ, την ώρα που απόντες από τη συνάντηση ήταν τόσο ο (πρώην) πρέσβης της Βραζιλίας στις ΗΠΑ όσο και ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών. Το γεγονός ότι ο νεαρός Εντουάρντο έχει καλές σχέσεις µε τα… παιδιά του Ντόναλντ Τραµπ τόνισε και ο… µπαµπάς του και πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, για να πείσει πως ο γιος του έχει τα προσόντα για να αναλάβει τη θέση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του: «Είναι φίλος µε τα παιδιά του Ντόναλντ Τραµπ, µιλάει αγγλικά και ισπανικά και διαθέτει µεγάλη διεθνή εµπειρία. Είναι σε θέση να µεταφέρει τις θέσεις µας υπέροχα». Εδώ αξίζει να σηµειωθεί επίσης ότι ο Εντουάρντο είναι µόνο ένας εκ των υιών του προέδρου της Βραζιλίας που έχουν δηµόσιο αξίωµα ή κάποια θέση στην κυβέρνηση.

Και τα άλλα παιδιά

Ο µεγαλύτερος γιος του Μπολσονάρου, ο Φλάβιο, είναι γερουσιαστής, ενώ ο Κάρλος Μπολσονάρου είναι γνωστός ως το «πιτ µπουλ» του προέδρου, αφού έχει αναλάβει ντε φάκτο καθήκοντα εκπροσώπου της προεδρίας, παρά το γεγονός ότι είναι δηµοτικός σύµβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο 67χρονος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει συνολικά τέσσερα παιδιά από τρεις διαφορετικούς γάµους. Το µικρότερο παιδί του από τον τελευταίο του γάµο µε την 37χρονη νυν πρώτη κυρία της Βραζιλίας, Μικέλε ντε Πάουλα (πρώην υπάλληλος της Βουλής και γραµµατέας του Μπολσονάρο), είναι η οκτάχρονη Λάουρα, η οποία παραείναι µικρή για να λάβει κάποιο δηµόσιο αξίωµα, αλλά και για να κάνει παρέα µε τα παιδιά του Ντόναλντ Τραµπ (όπως ο µεγάλος αδερφός της), καθώς ο τελευταίος γιος του Αµερικανού προέδρου, ο Μπάρον Τραµπ, είναι 14 ετών.

Ζαΐχ ΜπολσονάρουΒραζιλία