Κόσμος|16.07.2019 07:44

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας µε… χρονοκαθυστέρηση

Μαρία Ψαρά

Με σηµαντική καθυστέρηση, για να αποφευχθεί το ενδεχόµενο «σύγχυσης» µεταξύ των στοχευµένων µέτρων κατά της Αγκυρας και της τρίτης επετείου από το αποτυχηµένο πραξικόπηµα στην Τουρκία, ανακοινώθηκαν χθες τα συµπεράσµατα του Συµβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επρόκειτο για µια «διευκόλυνση» που ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί µε τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε να µετατεθεί η δηµοσιοποίηση των συµπερασµάτων για άλλη µέρα, λόγω της επετείου, πράγµα που νοµικά δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Τελικά, ως συµβιβαστική λύση συµφωνήθηκε τα συµπεράσµατα του Συµβουλίου να δηµοσιοποιηθούν αργά, ύστερα από συλλαλητήριο που είχε προγραµµατιστεί χθες βράδυ στην Τουρκία. Η Ελλάδα και η Κύπρος που ρωτήθηκαν ήταν σύµφωνες. Πάντως η ουσία παραµένει και αποτελεί µέρος του κειµένου που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών. Περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων, διακοπή του διαλόγου υψηλού επιπέδου και των διαπραγµατεύσεων για την αεροπορική σύνδεση ΕΕ-Τουρκίας, όπως και αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκίνησαν ήδη να ισχύουν.

Στο κείµενο αναφέρεται ότι η EE συνεχίζει να ασχολείται µε το θέµα στο πλαίσιο των συµπερασµάτων της Συνόδου Κορυφής της 20ής Ιουνίου και καλεί την ύπατη αντιπρόσωπο για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και την Κοµισιόν «να συνεχίσουν να εργάζονται επί των επιλογών για στοχευµένα µέτρα». Υπό το φως της συνέχειας της εξόρυξης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «το Συµβούλιο θα παρακολουθεί και θα επανέλθει µε τον κατάλληλο τρόπο», αναφέρεται.

Σε σχέση τώρα µε τη διατύπωση του κειµένου, είχε προηγηθεί ένα διπλωµατικό θρίλερ για να καταλήξουν κατ’ αρχάς οι πρέσβεις των 28 σε αυτό το κείµενο. Κάποιοι υπουργοί από χώρες όπως η Γερµανία και η ∆ανία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όχι για το «πρώτο πακέτο» των µέτρων που έρχονται σήµερα, αλλά για το πότε θα προχωρήσει η ΕΕ στο δεύτερο πακέτο των µέτρων που αφορούν κυρώσεις στην πραγµατικότητα κατά της εταιρείας και των εκπροσώπων της.

Οι υπουργοί λοιπόν ανέφεραν ότι δεν θα ήθελαν άµεση κλιµάκωση των µέτρων, διότι η ΕΕ θα πρέπει να περιµένει να διαπιστώσει αν η Τουρκία θα συµµορφωθεί ή θα κλιµακώσει την προκλητικότητά της. Πάντως όλοι τόνισαν ότι είναι προς όφελος της Ευρώπης µια Τουρκία µε ευρωπαϊκό ορίζοντα και καλή οικονοµική κατάσταση, τονίζοντας πάντα ότι θα πρέπει να επιδεικνύει σεβασµό στο διεθνές δίκαιο

Τουρκίακυπριακή ΑΟΖΑνατολική Μεσόγειος