Κόσμος|16.07.2019 09:11

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν μπορεί να μας πει τίποτα η Ε.Ε. - Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας»

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονη η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία. «Δεν μπορεί να μας πει τίποτα η Ε.Ε.», δηλώνει το Τ/ΥΠΕΞ, ενώ προαναγγέλλει ότι όχι μόνο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αλλά θα τις αυξήσει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει μάλιστα την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν κατά την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε αυτές τις αποφάσεις δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τ/Κ, λες και δεν υπάρχουν, παρόλο που έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού, και δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η Ε.Ε. στο Κυπριακό ζήτημα.

Στη συνέχεια καταφέρεται κατά του διδύμου Ελλάδας – Κύπρου.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι το τελευταίο παράδειγμα πως το δίδυμο Ε/Κ και Ελλάδα εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην Ε.Ε. προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν γίνει εργαλείο τους».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις: την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην δική της υφαλοκρηπίδα καθώς και την προστασία των (ίσων) δικαιωμάτων των Τ/Κ στους υδρογονάνθρακες ως συνιδιοκτήτες στο νησί.

«Στην πρώτη διάσταση, η Τουρκία δεν προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963 κι έπειτα δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και για εμάς και για τους Τ/Κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, έχει σταματήσει να αναγνωρίζεται ως τέτοια ήδη από το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/Κ. Ο συνομιλητής της Ε/κ διοίκησης δεν είναι η Τουρκία, είναι η ΤΔΒΚ. Η Ε.Ε. αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/Κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τη δεύτερη διάσταση, για την Τουρκία η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/Κ και την οποία η Τουρκία στήριξε πλήρως.

«Η Ε.Ε. αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να ‘συναντηθούν’ στο θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει από εδώ και στο εξής, όπως και πριν, να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ, ενώ θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ε.Ε., η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 δεν τηρεί πλέον τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα. Και προκαλεί ερωτήματα που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό, όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου»

γεωτρήσειςΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειοςκυπριακή ΑΟΖΕυρωπαϊκή Ένωση