Κόσμος|16.07.2019 15:24

Τσαβούσογλου προς Ε.Ε.: Θα στείλουμε και 4ο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Κυπριακή ΑΟΖ: Λάβρος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά της Ε.Ε. εξαιτίας των κυρώσεων που έλαβε χθες κατά της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Β. Μακεδονία, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ξεσπάθωσε κατά της Ευρώπης, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν θα περιορίσουν τις ενέργειές τους στην ανατ. Μεσόγειο, τουναντίον θα τις αυξήσουν στέλνοντας και 4ο πλοίο στην περιοχή.

«Δεν χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις κυρώσεις. Δεν είναι κυρώσεις που θα μας επηρεάσουν. Τις συνομιλίες για την πολιτική αεροπορία άλλωστε τις είχε σταματήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Ε.Ε. πάντα επικρίνει τις παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τώρα απλά δίνει την εντολή αυτή και στις τράπεζές της. Η παράλογη αντίληψή τους περί αλληλεγγύης τούς οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις κατόπιν πιέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας.

Αν λάβετε απόφαση κατά της Τουρκίας, θα στείλουμε σύντομα και τέταρτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο. Όσο δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας εκεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ας μην κρύβεται πίσω από την Ε.Ε., ας κάτσει στο τραπέζι με την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα Σκόπια.

Κιλιντσάρογλου: Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο 

Κοινή γραμμη απέναντι στην Ε.Ε. και από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία. Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, δήλωσε εμφατικά: «Εχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτά τα δικαιώματα θα τα προστατεύσουμε μέχρι τέλους. Να μην ανησυχεί κανείς γι' αυτό. Δεν αποδεχόμαστε τις κυρώσεις που θα εφαρμόσει η Ε.Ε. Όσο η Ε.Ε. δεν παραιτείται από τα δυο μέτρα και δυο σταθμά, δεν έχει καμία αξία σε τούτα τα εδάφη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Τουρκίακυπριακή ΑΟΖΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΑνατολική Μεσόγειος