Κόσμος|17.07.2019 16:17

Τραμπ: Περίπλοκη η κατάσταση με την Τουρκία – Φταίει ο Ομπάμα

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε επικριτικός προς την διοίκηση Ομπάμα την οποία κατηγόρησε ανοιχτά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Αναλυτικά στο περιθώριο συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος με μέλη της κυβέρνησής του, σημείωσε πως η όλη κατάσταση έχει προκληθεί από την επιμονή της κυβέρνησης Ομπάμα να μην θέλει να συζητήσει την πώληση συστημάτων Patriot στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε μάλιστα πως η Τουρκία είχε επίσημα καταθέσει πολλά διαφορετικά αιτήματα  για την αγορά των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων λαμβάνοντας πάντοτε αρνητική απάντηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ, αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τουρκική υπόθεση μόνο όταν ο Ερντογάν έστειλε αίτημα στην Ρωσία για τους S – 400.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε επίσης πως πλέον «η Τουρκία δεν είναι δυνατό να κάνει πίσω καθώς έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Ρωσία και έχει προχωρήσει στην καταβολή σημαντικών ποσών». Ο ίδιος υπογράμμισε πως τον συνδέει στενή φιλιά με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν και ανέφερε πως η κατάσταση σήμερα είναι περίπλοκη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των F-35 για το οποίο είπε πως η παραγγελία της Τουρκίας σε F-35 αφορά περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και πως εκ των πραγμάτων έχει «παγώσει» ζημιώνοντας και τις δύο πλευρές.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-35Ντόναλντ ΤραμπΜπαράκ Ομπάμα