Κόσμος|16.11.2018 20:30

Μια μπαταρία-πύργος η οποία φορτίζεται με… βαρύτητα (vid)

Newsroom

Πρόσφατη έκθεση του Imperial College London δείχνει ότι τo Σταθμισμένο Κόστος Αποθήκευσης Ενέργειας (LCOS) για το Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας ΒαρύτηταςGravitricity- είναι χαμηλότερο από όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιόντων λιθίου

Αυτό το Σύστημα αποτελεί έμπνευση μιας εταιρείας start-up στο Εδιμβούργο και μπορεί να προσφέρει μικρότερο μακροπρόθεσμο κόστος αποθήκευσης ενέργειας σε σχέση με μπαταρίες ή άλλες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με την έκθεση των ανεξάρτητων αναλυτών του Imperial College του Λονδίνο.

Όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο που ετοιμάσαμε, μια άλλη εταιρεία, η Energy Vault -η οποία έχει εξελίξει αυτό το σύστημα- έχει κατασκευάσει έναν τέτοιο πύργο ενέργειας, στην Ελβετία.

Μάλιστα, δηλώνει ότι ήδη έχει κάποιες παραγγελίες αυτού του συστήματος, από σημαντικούς πελάτες.

Μπορεί, άραγε, αυτός ο πύργος να λύσει το πρόβλημα αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας;

Η έκθεση του Imperial College London αποτιμά ότι η τεχνολογία Gravitricity είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης δικτύων και ιδιαίτερα υπηρεσιών γρήγορης απόκρισης συχνότητας, για τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης δικτύων.

Εκεί, δηλαδή, όπου η απαίτηση πολλαπλών μικρών κύκλων και διαθεσιμότητας μεγάλης ισχύος ανταποκρίνονται στα πλεονεκτήματα της Gravitricity.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Και έχει πολλά αποθέματα («πράσινης») ενέργειας. Και ιδιαίτερη… βαρύτητα.

Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας ΒαρύτηταςGravitricityμπαταρία βαρύτητας