Κόσμος|18.07.2019 08:54

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Αθήνα - Τι συζήτησαν Πομπέο - Δένδιας στη Ουάσιγκτον

Γιώργος Σκαφιδάς

Προτού προλάβει καλά καλά να ορκιστεί νέος υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος ∆ένδιας βρέθηκε χθες να πραγµατοποιεί επίσηµη επίσκεψη στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας είχε συναντήσεις τόσο µε τον Αµερικανό οµόλογό του, Μάικ Ποµπέο, όσο και µε τον σύµβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. «Είµαι ευτυχής γιατί µία από τις πρώτες συναντήσεις µου ως υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν µε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο» δήλωσε ο κ. ∆ένδιας έπειτα από τη συνάντηση µε τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ.

«Μιλήσαµε για τον στρατηγικό διάλογο µεταξύ των δύο χωρών, την εµβάθυνσή του και τη συµπερίληψη και άλλων θεµάτων σε αυτόν» συνέχισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφερόµενος στο περιεχόµενο των συνοµιλιών, κυρίαρχη θέση στις οποίες είχε το ζήτηµα της τουρκικής επιθετικότητας. Ο κ. ∆ένδιας ζήτησε από τον Μάικ Ποµπέο «να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, πράγµα που είναι «αρκετά πιθανό να συµβεί το φθινόπωρο», όπως σηµείωσε. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ζήτησε επίσης «από τις ΗΠΑ να έχουν µια ξεκάθαρη θέση, µια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά στα ζητήµατα της τουρκικής επιθετικότητας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστοχώρου Hellasjournal.com και του Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. ∆ένδιας διευκρίνισε ότι ζήτησε συγκεκριµένα «από τις Ηνωµένες Πολιτείες να υπάρχει µια καθαρή γραµµή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτηµα που θα αφορά στις σχέσεις µας µε την Τουρκία», υπογραµµίζοντας ότι θα ήταν «χρήσιµη η σαφής και άµεση τοποθέτηση των ΗΠΑ». Για «καλή συζήτηση» έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Αµερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Ποµπέο, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «σηµαντικό ΝΑΤΟϊκό σύµµαχο» και «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Συνεχίζοντας σηµείωσε µάλιστα µε νόηµα ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας µε την Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας και της ευηµερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εύσηµα Πάιατ

Διπλωµατικές πηγές κάνουν λόγο για «πολύ καλό κλίµα» στις συνοµιλίες χθες στην Ουάσιγκτον, γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο πρέσβης των Ηνωµένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, από το βήµα της «23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης µε την ελληνική κυβέρνηση» που διοργάνωσε ο «Economist» στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Είµαστε ενθουσιασµένοι µε τη σχέση µας και τη συνεργασία µας» δήλωσε µεταξύ άλλων ο κ. Πάιατ, υπογραµµίζοντας µάλιστα ότι πλέον «ζούµε την καλύτερη συγκυρία στις ελληνοαµερικανικές σχέσεις» αλλά και ότι είναι προς το συµφέρον της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις µε την Ελλάδα, η οποία έχει πλέον µετατραπεί «από πηγή προβληµάτων σε πηγή λύσεων». Το δικό του µήνυµα προς την πλευρά της Τουρκίας έστειλε, ωστόσο, και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ διά της εκπροσώπου του, Μόργκαν Ορτέιγκους, σύµφωνα µε την οποία «όπως και οι Ευρωπαίοι», έτσι και οι Ηνωµένες Πολιτείες «έχουν εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισµούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου»

ΗΠΑΤζέφρι ΠάιατΝίκος Δένδιαςυπουργείο ΕξωτερικώνΜάικ Πομπέο