Κόσμος|22.06.2020 17:39

Λίμνη Μόντε Νέµε: Βoυτιές σε τοξικά νερά για ένα like

Newsroom

Στην εικονική πραγµατικότητα των social media και όσων ασχολούνται µε αυτά αναζητώντας προβολή, κατά τα φαινόµενα, το µοναδικό πράγµα που έχει σηµασία είναι… µια καλή φωτογραφία.

Κάπως έτσι µια τοξική λίµνη µε τιρκουάζ νερά στη Γαλικία της Ισπανίας, η οποία έχει σχηµατιστεί πάνω από ένα παλιό ορυχείο βολφραµίου και είναι γνωστή ως «Τσερνόµπιλ της Γαλικίας», έφτασε στο σηµείο να γίνει διάσηµη πλην όµως για όλους τους λάθος λόγους, αφού οι φωτογραφίες που τραβούν εκεί οι χρήστες του Instagram είναι µαγευτικές.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα τιρκουάζ νερά της Μόντε Νέµε (στην παραθαλάσσια περιοχή Καρµπάγιο) είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των επισκεπτών, αλλά και γενικότερα για τη ζωή στην περιοχή γύρω από το παλιό ορυχείο, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους instagrammers.

Μάλιστα, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα τοπικών µέσων ενηµέρωσης, προκειµένου οι φωτογραφίες τους να είναι ακόµα πιο ειδυλλιακές, δεν είναι λίγοι αυτοί που… βουτάνε στα τοξικά νερά. Το αποτέλεσµα είναι ότι τουλάχιστον τρεις επισκέπτες νοσηλεύτηκαν σε κοντινό νοσοκοµείο, άλλοι µε σοβαρές βλάβες στο δέρµα και στο πεπτικό τους σύστηµα, και άλλοι µε απλά εξανθήµατα, τα οποία όµως ήταν επίµονα και επίπονα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση µιας χρήστριας του Instagram, της Uxia, η οποία, παρότι γνώριζε ότι τα νερά είναι τοξικά, αποφάσισε να βουτήξει, µε αποτέλεσµα να εµφανίσει εξάνθηµα.

T

Όπως ανέφερε στο τοπικό µέσο της Γαλικίας «Publico», «είναι λίγο άσχηµο το εξάνθηµα, αλλά η φωτογραφία άξιζε». Το ορυχείο έχει πάψει να λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, ενώ η εξόρυξη βολφραµίου είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου.

 
T

Ο Αδόλφος Χίτλερ

Το συγκεκριµένο ορυχείο ήταν από τα λιγοστά σηµεία στην Ευρώπη που το στοιχείο αυτό ήταν δυνατόν να το εξορύξουν, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µεγάλη οικονοµική δραστηριότητα στην περιοχή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου ο Αδόλφος Χίτλερ είχε απαιτήσει από τον δικτάτορα της Ισπανίας, στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο να εξάγει βολφράµιο στη Γερµανία.

Έτσι, µεγάλες ποσότητες βολφραµίου από το συγκεκριµένο ορυχείο τα χρόνια του πολέµου κατέληξαν στη ναζιστική Γερµανία. Το βολφράµιο είναι γνωστό πως χρησιµοποιείτο και για την κατασκευή λαµπτήρων φωτισµού, όµως αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι χρησιµοποιείται και για την κατασκευή σφαιρών, αρµάτων µάχης κ.ά.

ΙσπανίαΓαλικίατοξικάλίμνη