Κόσμος|20.07.2019 17:59

Ισπανία: Δεν αποκλείεται νέα προσφυγή στις κάλπες

Newsroom

Στην Ισπανία Σοσιαλιστές (PSOE) και Podemos δεν έχουν καταφέρει να συµφωνήσουν σε ένα µοντέλο συνεργασίας, µε τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ να στοχοποιούν µάλιστα ως «πρόβληµα» τον ίδιο τον ηγέτη των Podemos, Πάµπλο Ιγκλέσιας.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Σάντσεθ, νικητές των εκλογών του περασµένου Απριλίου, διαθέτουν πια 123 έδρες σε σύνολο 350, περισσότερες µεν από κάθε άλλο κόµµα, αλλά όχι αρκετές για να τους εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Οσο για τους Podemos, εκείνοι µετρούν συνολικά 42 έδρες, µέσω του συνασπισµού των πολιτικών δυνάµεων του οποίου ηγούνται στο κοινοβούλιο («Unidas Podemos»).

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στον Πέδρο Σάντσεθ έχει προγραµµατιστεί για την ερχόµενη Τρίτη 23 Ιουλίου. Στην πρώτη ψηφοφορία της ερχόµενης Τρίτης, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 175 ψήφους σε σύνολο 350 βουλευτών) για να µπορέσει να εξασφαλίσει ψήφο εµπιστοσύνης. PSOE και «Unidas Podemos», ωστόσο, µετρούν µαζί 165 έδρες, όπερ σηµαίνει ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί και τη στήριξη άλλων µικρότερων κοµµάτων. Πάλι την Πέµπτη.

Εάν ο 47χρονος Σοσιαλιστής δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 175 «ναι» την ερχόµενη Τρίτη στο Κοινοβούλιο, τότε θα ακολουθήσει και µια δεύτερη ψηφοφορία δύο 24ωρα αργότερα, την ερχόµενη Πέµπτη 25 Ιουλίου, στην οποία ωστόσο ο Σάντσεθ θα µπορεί να λάβει ψήφο εµπιστοσύνης µε απλή πλειοψηφία επί του συνόλου όχι των 350 βουλευτών, αλλά µόνο των ψηφισάντων/παρόντων.

Εάν δεν τα καταφέρει ούτε την ερχόµενη Πέµπτη να εξασφαλίσει τη στήριξη µιας έστω απλής πλειοψηφίας, τότε ξεκινά µια περίοδος δύο µηνών κατά την οποία οι πολιτικές δυνάµεις της Ισπανίας θα κληθούν να συµφωνήσουν σε κάποιο µοντέλο διεξόδου από την πολιτική κρίση. Εάν περάσουν και αυτοί οι δύο µήνες χωρίς αποτέλεσµα, τότε στη χώρα προκηρύσσονται αυτοµάτως νέες εκλογές.

Για την ιστορία, θα είναι οι κατά σειρά τέταρτες βουλευτικές εκλογές που πραγµατοποιούνται στην Ισπανία µέσα σε διάστηµα µόλις τεσσάρων ετών. Με βάση τα δεδοµένα όπως έχουν διαµορφωθεί σήµερα, το πιθανότερο είναι ότι ο Σάντσεθ θα καταφέρει τελικά να επιβιώσει, µάλλον όχι στην πρώτη ψηφοφορία της επόµενης εβδοµάδας αλλά στη δεύτερη. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε ανοίγει ο δρόµος για τη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών στην Ισπανία, ενδεχοµένως τον Νοέµβριο του 2019. 

ΙσπανίαεκλογέςΠέδρο Σάντσεθ