Κόσμος|21.07.2019 16:56

Μουρμούρα στο επιτελείο της Φον ντερ Λάιεν για την επιλογή Σχοινά

Μαρία Ψαρά

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει τον Μαργαρίτη Σχοινά για επίτροπο της Ελλάδας στη νέα Κοµισιόν προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες, αλλά ανάµεικτα συναισθήµατα στο επιτελείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και αυτό γιατί ο Μαργαρίτης Σχοινάς, µε τρεις δεκαετίες «προϋπηρεσία» σε Ευρωκοινοβούλιο και Κοµισιόν, γνωρίζει όσο κανείς άλλος τους µηχανισµούς και τα «µυστικά» της ΕΕ. Ωστόσο, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής επιθυµεί ένα Σώµα Επιτρόπων που θα αποτελείται κατά 50% από άνδρες και κατά 50% από γυναίκες.

Θεωρητικά, η πρόεδρος θα µπορούσε να απορρίψει ορισµένους υποψηφίους εάν βρεθεί µε υπερβολικά µικρό αριθµό γυναικών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα είναι έτοιµες να προτείνουν νέα πρόσωπα. Η Φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τις κυβερνήσεις να προτείνουν δύο πρόσωπα -έναν άνδρα και µια γυναίκα-, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει εισακουσθεί.

∆ιπλωµάτες των Βρυξελλών ανέφεραν ότι «η Ελλάδα ελπίζει ότι η πείρα του Μαργαρίτη Σχοινά θα είναι χρήσιµη και για την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» και άρα δεν θα ζητήσει άλλο πρόσωπο από την Αθήνα. Οσο για το χαρτοφυλάκιο, αυτό θα χρειαστεί να περιµένουµε ως τα µέσα Σεπτεµβρίου για να το µάθουµε.

ΚομισιόνΜαργαρίτης ΣχοινάςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν