Κόσμος|17.11.2018 09:27

Η Μόνικα Λεβίνσκι επέστρεψε και απαιτεί μια συγγνώμη

Έρη Πανσεληνά

Ωστόσο, µέχρι σήµερα ο παράνοµος δεσµός που συγκλόνισε την αµερικανική προεδρία δεν φέρει το όνοµα του ίδιου, αλλά αυτό της ερωµένης του. Είκοσι χρόνια µετά την περίφηµη οµολογία του Κλίντον (1998), η 45χρονη πλέον Μόνικα Λεβίνσκι, το όνοµα της οποίας έχει συνδεθεί µε ένα από τα µεγαλύτερα «ροζ» σκάνδαλα παγκοσµίως, αποφάσισε να πει τη δική της εκδοχή για το «σκάνδαλο Λεβίνσκι» που στιγµάτισε την υπόλοιπη ζωή της.

Σε µια σειρά ντοκιµαντέρ που θα κάνει πρεµιέρα το βράδυ της Κυριακής στο αµερικανικό κανάλι A&E µε τίτλο «Το σκάνδαλο Κλίντον», η Λεβίνσκι γράφει την ιστορία µε τα δικά της γράµµατα και γίνεται µία από τις εκπροσώπους του κινήµατος #MeToo.

Το φεµινιστικό κίνηµα έχει αναδείξει την ανισορροπία δυνάµεων ανάµεσα στους άνδρες-αφεντικά και τις υπαλλήλους τους, που καθιστά πολύπλοκο το ζήτηµα της ερωτικής συναίνεσης. Αυτό βλέπει τώρα η Λεβίνσκι και στη δική τους σχέση που έχει δηλώσει ότι ήταν συναινετική. Το 2014 είχε γράψει ότι η όποια «κατάχρηση συνέβη αργότερα, όταν εκείνη µετατράπηκε σε αποδιοποµπαίο τράγο για να προστατευθεί η ισχυρή θέση του προέδρου».

«Τώρα βλέπω πόσο προβληµατικό ήταν το ότι µπήκαµε σε µια θέση που δηµιούργησε ζήτηµα συναίνεσης. Ο δρόµος που οδήγησε εκεί ήταν λερωµένος µε ανάρµοστη κατάχρηση εξουσίας, θέσης και προνοµίων» έγραψε τον περασµένο Φεβρουάριο η Λεβίνσκι.

Αυτό που ζητά τώρα από τον πρώην πρόεδρο είναι µια συγνώµη. «Αυτό που είναι σηµαντικότερο για µένα είναι όχι το αν αξίζω συγνώµη, αλλά το αν ο Μπιλ Κλίντον πρέπει να ζητήσει συγγνώµη. Δεν είµαι τόσο απογοητευµένη από εκείνον, αλλά για εκείνον» έγραψε η Λεβίνσκι λίγες ηµέρες πριν από την πρεµιέρα του ντοκιµαντέρ, προσθέτοντας: «Θα γινόταν καλύτερος άνδρας και εµείς, µε τη σειρά µας, καλύτερη κοινωνία».

Αναπόφευκτα το νέο ντοκιµαντέρ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του «ροζ» Τύπου για τις πικάντικες αποκαλύψεις του. Μία από αυτές είναι το πώς άφησε να φανεί το εσώρουχό της στον τότε πρόεδρο όταν βρίσκονταν στη φάση του φλερτ – αλλά και το πόσο ισχυρή ήταν η κολακεία που ένιωσε όταν κατάλαβε ότι «ποθούσε εµένα ο άνδρας που άλλες γυναίκες ποθούσαν». «Οσο λάθος κι αν ήταν αυτό, εγώ ήµουν τότε 22 ετών και έτσι ένιωθα» σχολιάζει η ίδια στο ντοκιµαντέρ

Μόνικα ΛεβίνσκιΜπιλ Κλίντον