Κόσμος|30.07.2019 23:04

ΣΕΑ: Ζωτικής σημασίας η προάσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Ζωτικής σημασίας η ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία, δήλωσε απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε για πάνω από 6 ώρες στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίας, το θέμα της ανατ. Μεσογείου λαμβάνει προεξέχουσα θέση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας να δηλώνει σύσσωμη την αποφασιστικότητα να προασπίσει τα δικαιώματά της στη θάλασσα της Μεσογείου.

«Αποτελεί ζωτικής σημασίας η συνέχιση της αποφασιστικής και νόμιμης στάσης μας για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου, έχοντας πάντα ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην ανατ. Μεσόγειο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επαναβεβαίωσε παράλληλα και τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ.

«Καθώς το χάσμα εξουσίας κατά μήκος των συνόρων μας με τη Συρία αυξάνει τις απειλές ενάντια στη χώρα μας, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να απαλλάξουμε την περιοχή από όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν ‘διάδρομο ειρήνης’ με κάθε μέσο που διαθέτουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας». Όσον αφορά στο Ιράκ, το ΣΕΑ διαβεβαιώνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί έως ότου εκκαθαριστούν πλήρως όλες οι περιοχές από τους τρομοκράτες.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία