Κόσμος|31.07.2019 12:56

Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκτοξεύει πυραύλους για να πιέσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom

Την επαναφορά της έντασης στην χερσόνησο της Κορέας έρχεται να υπογραμμίσει η εκτόξευση από πλευράς της Βόρειας Κορέας δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η διπλή εκτόξευση που έγινε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) είναι η δεύτερη τέτοια κίνηση που σημειώνεται τις τελευταίες επτά ημέρες. Σύμφωνα με τα σχετικά ανακοινωθέντα από πλευράς Πιονγκιάνγκ και του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν η κίνηση αυτή αποτελεί μια «σοβαρή προειδοποίηση» προς Σεούλ να ακυρώσει τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, τα οποία η βορειοκορεατική ηγεσία έχει εδώ και χρόνια χαρακτηρίσει ως «πρόβες εισβολής» που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βόρειας Κορέας.

Τα συγκεκριμένα στρατιωτικά γυμνάσια είχαν ακυρωθεί πέρυσι τον Ιούνιο ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο Κορέων και των ΗΠΑ για την ειρήνευση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου βρισκόταν στο αποκορύφωμα της. Η μη διεξαγωγή τους αποτελούσε μια από τις βασικές απαιτήσεις από την πλευρά της Πιονγκιάνγκ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στις διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως κατέρρευσαν στην συνάντηση Κιμ- Τραμπ στο Βιετνάμ.

Στα ανακοινωθέντα από την Βόρεια Κορέα σχετικά με τις εκτοξεύσεις των δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς αναφερόταν μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένα μήνυμα προς την Ουάσινγκτον και την Σεούλ: Σταματήστε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλιώς θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τις δικές μας επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες. Τα γυμνάσια αυτά παραβιάζουν το πνεύμα της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν ο κ. Τραμπ και ο κ. Κιμ κατά την πρώτη τους συνάντηση στην Σιγκαπούρη πέρυσι».

 

Συναντήσεις σε Σιγκαπούρη- Βιετνάμ

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν δύο φορές, μια στην Σιγκαπούρη και μια στο Βιετνάμ. Από την πρώτη συνάντηση προέκυψε μια δήλωση προθέσεων για την επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση και την ειρήνευση της χερσονήσου της Κορέας. Τότε και για ένα διάστημα μετά την συνάντηση επικράτησε στην διεθνή κοινότητα ένα κλίμα ευφορίας (με πολλά βέβαια ερωτηματικά) σχετικά με το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Όλες οι πλευρές μέχρι την δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο φέτος όπου αναμενόταν να οριστικοποιηθεί πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν στην Σιγκαπούρη, θριαμβολογούσαν για το αποτέλεσμα. Η Βόρεια Κορέα είχε συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις πυραυλικές δοκιμές. Στη συνάντηση όμως στο Βιετνάμ λέγεται ότι η αμερικανική πλευρά έκανε πίσω καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν απαιτούσε να αρθούν άμεσα οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην χώρα ως αντάλλαγμα για την συνέχιση της διαδικασίας «ξηλώματος» των πυρηνικών εγκαταστάσεων και του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι οι εκτοξεύσεις των πυραύλων που έγιναν την εβδομάδα αυτή έρχονται σχεδόν έναν μήνα μετά την συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος πάτησε το πόδι του σε βορειοκορεατικό έδαφος.

Επιπλέον η διπλή εκτόξευση που έγινε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα), ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε με δηλώσεις του ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα ξεκινήσουν πάλι σύντομα και η αμερικανική διπλωματία χαρακτήριζε την προηγούμενη εκτόξευση (όχι αυτή της Τετάρτης) που έγινε μέσα στις επτά τελευταίες ημέρες ως «διαπραγματευτική τακτική» από πλευράς Πιονγκιάνγκ.

Κιμ Γιονγκ ΟυνΒόρεια ΚορέαΝτόναλντ Τραμπ