Κόσμος|04.08.2019 18:37

Γερουσιαστής έχει νομοσχέδιο κατά του scrolling, του autoplay και του εθισμού στα social media

Newsroom

Μία εξαιρετικά δύσκολη μάχη με έναν... εχθρό που δεν χάνει ούτε σε παρτίδα τάβλι, είναι έτοιμος να δώσει ο Τζος Χόουλι. Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει αγώνα εναντίον των social media και του εθισμού που αυτά προκαλούν και έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο προς αυτό το σκοπό.  Βέβαια, δύσκολα θα ψηφιστεί  κάτι τέτοιο από την Γερουσία...

Το σχέδιο του Χόουλι ονομάζεται Social Media Addiction Reduction Technology (SMART) και στόχος του είναι να μειώσει τον χρόνο που περνάει ο σημερινός άνθρωπος στα social media. «Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στην εξάρτηση. Μεγάλο ποσοστό της “καινοτομίας” στο χώρο αυτό είναι σχεδιασμένο όχι για να δημιουργεί καλύτερα προϊόντα, αλλά για να συγκρατεί περισσότερο την προσοχή του χρήστη χρησιμοποιώντας ψυχολογικά κόλπα που το κάνουν αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από το τηλέφωνό σου».

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να σταματήσει το scrolling στα news feeds των social media, ενώ θα σταματήσει και το autoplay στις πλατφόρμες βίντεο, όπως στο YouTube. Ακόμα μία πρόταση του νομοσχεδίου είναι να μπει ένα χρονικό όριο στη χρήση εφαρμογών που έχουν σχέση με τα social media. Το νομοσχέδιο έχει υποστηρικτές αλλά και αυτούς που πιστεύουν πως η Κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών.

Το σίγουρο είναι πως απέναντι σε εταιρίες όπως η Google δύσκολα κάποιος μπορεί να βγει νικητής. 

ΗΠΑsocial media