Κόσμος|05.08.2019 11:26

Οχάιο: Η στιγμή που η αστυνομία πυροβολεί τον δράστη (video)

Newsroom

Συγκλονίζει το βίντεο που έχει έρθει στη δημοσιότητα από την στιγμή όταν ο 24χρονος Κόνορ Μπετς εξουδετερώνεται από την αστυνομία κατά την διάρκεια της πολύνεκρης επίθεσης στο Ντέιτον του Οχάιο.

Στο εν λόγω βίντεο που προέρχεται από κάμερα ασφαλείας φαίνονται πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι προκειμένου να γλιτώσουν από τον δράστη.

Λίγο μετά φαίνεται και ο 24χρονος ο οποίος κρατώντας παρατεταμένο το όπλο του να δέχεται τα πυρά της αστυνομίας και να πέφτει στο έδαφος, έξω από την πόρτα μαγαζιού το οποίο ήταν γεμάτο με κόσμο.

Από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 24χρονος σκότωσε εννιά και τραυμάτισε άλλα 27 άτομα, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και η αδερφή του.

Επιθέσεις στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Δύο επιθέσεις ενόπλων σε δύο πόλεις μέσα σε 13 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση όσων είναι γνωστά για τις σφαγές αυτές, τους δράστες τους και τα κίνητρά τους.

Τι συνέβη;

Το Σάββατο το πρωί στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία του Τέξας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, νεαρός οπλισμένος με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ και μέσα σε πολυκατάστημα Walmart, που προτιμά η κοινότητα των ισπανόφωνων, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. Παραδόθηκε και έχει προφυλακιστεί.

Δεκατρείς ώρες αργότερα, στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, νεαρός άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, περί τη μία το πρωί, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας όλους 27. Ο δράστης, που χρησιμοποίησε επίσης τουφέκι εφόδου και είχε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, είχε μαζί του κι άλλα πυρομαχικά και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σκοτώθηκε πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό από τη στιγμή που άνοιξε πυρ, από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Στο Ελ Πάσο, δράστης είναι λευκός άνδρας 21 ετών από το Άλεν, κοντά στο Ντάλας, εννέα ώρες με το αυτοκίνητο από τον τόπο του εγκλήματος. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ονομάζεται Πάτρικ Κρούσιους. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Στο Ντέιτον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ο Κόνορ Μπετς, λευκός άνδρας 24 ετών. Η αδελφή του Μέγκαν Μπετς είναι ανάμεσα στα θύματα.

Ποια ήταν τα κίνητρά τους;

Στο Ελ Πάσο η αστυνομία υποψιάζεται πως το κίνητρο ήταν το ρατσιστικό μίσος και χειρίζεται την υπόθεση ως μια ενέργεια «εγχώριας τρομοκρατίας». Διενεργεί έρευνα για το «μανιφέστο» που αποδίδεται στον δράστη και καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας».

Στο Οχάιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Ρίτσαρντ Μπίελ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του νεαρού. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτό το στάδιο για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που θέτει όλος ο κόσμος: “γιατί;”», είπε.

Ποια ήταν τα θύματα;

Μεταξύ των θυμάτων της σφαγής στο Ελ Πάσο, τα στοιχεία των οποίων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, συγκαταλέγονται έξι πολίτες του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν ηλικίας από 2 ως 82 ετών. Μια γυναίκα 25 ετών σκοτώθηκε για να προστατεύσει το μωρό της, δύο μηνών, δήλωσε η αδελφή της.

Στο Οχάιο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εννέα θυμάτων του δράστη, που ήταν πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ανάμεσά τους έξι ήταν αφροαμερικανοί και τρεις λευκοί. Το νεότερο θύμα, η αδελφή του δράστη, ήταν 22 ετών, το γηραιότερο ήταν 57 ετών. Η επίθεση διήρκεσε πολύ λίγο. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τις αρχές, ο απολογισμός της θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς. Είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο δράστης επέλεξε εσκεμμένα όλα τα θύματά του, σημείωσε αστυνομικός.

Έβαλε μπροστά το σώμα του για να προστατεύσει την γυναίκα του

Ο Χουάν δε Διός Βελάσκες μετακόμισε πριν από έξι μήνες στο Ελ Πάσο, μαζί με τη γυναίκα του, την Εστέλα Νικολάσα, από τη Σιουδάδ Χουάρες, στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Το πρωί του Σαββάτου, το ζευγάρι πήγε να ψωνίσει, όπως άρχιζε να συνηθίζει αφότου μετεγκαταστάθηκε, σ’ ένα πολυκατάστημα Walmart που προτιμά.

Στο πολυκατάστημα όπου θα εκτυλισσόταν η επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 24 ανθρώπους, πέρα από τους δυο τους.

Ο Χουάν, 77 ετών, και η Εστέλα, 65, κόντευαν να μπουν στο κατάστημα όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με την ανιψιά τους Νόρμα Ράμος.

Έβαλε το σώμα του μπροστά στη γυναίκα του για την προστατεύσει.

Δέχθηκε από μικρή απόσταση τη σφαίρα του νεαρού λευκού με το δάχτυλο στη σκανδάλη ενός εξαιρετικά ισχυρού τουφεκιού.

«Η σφαίρα τον διαπέρασε και χτύπησε τη θεία μου, την Εστέλα», είπε η Ράμος τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Χουάρες, όπου μένει.

Ο Χουάν «χτυπήθηκε στην πλάτη», διευκρίνισε η Ράμος, που εξήγησε πως άλλα μέλη της οικογένειας, που μίλησαν με τα θύματα, της αφηγήθηκαν τι συνέβη.

Ο ηλικιωμένος έχει ήδη υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Ντελ Σολ του Ελ Πάσο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να ξαναμπεί στο χειρουργείο: η σφαίρα χτύπησε ζωτικά όργανα, σύμφωνα με τη Ράμος.

Η Εστέλα χτυπήθηκε στο στομάχι. Χειρουργήθηκε και βρίσκεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι η σφαγή του Σαββάτου φαίνεται πως είχε ρατσιστικά κίνητρα. Η αστυνομία επικαλείται ένα «μανιφέστο», συντάκτης του οποίου φέρεται να είναι ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, ως την απόδειξη ότι η σφαγή είχε ως κίνητρο το φυλετικό μίσος.

Στο Ελ Πάσο ζουν χιλιάδες λατινοαμερικανοί, κυρίως Μεξικανοί. Η πόλη αποτελεί μαγνήτη για πολλούς Μεξικανούς, που συχνά επιλέγουν να εγκατασταθούν εκεί μαζί με τις οικογένειές τους, σε απόσταση αναπνοής από την πατρίδα τους, ή πάνε απλώς να ψωνίσουν.

Οι αρχές στο Μεξικό ανακοίνωσαν τα ονόματα των επτά Μεξικανών που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Οι περισσότεροι κατάγονταν από παραμεθόριες μεξικανικές Πολιτείες.

Η σφαγή προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στο Μεξικό, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει νομικές διαδικασίες και να ζητήσει την έκδοση του δράστη, καθώς μιλά για «τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον των μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ. Εκτός από τους επτά Μεξικανούς που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

Πάντως, Αμερικανός εισαγγελέας έχει ήδη δηλώσει πως οι αρχές θα ζητήσουν να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Κρούσιους αν, όπως αναμένεται, κριθεί ένοχος.

Για τον πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, η επίθεση είχε κίνητρο το μίσος και τον φόβο. Ωστόσο, ο κεντροαριστερός πρόεδρος επέλεξε να δώσει την έμφαση στην κοινή ιστορία της Χουάρες και του Ελ Πάσο, πόλης που ανήκε άλλοτε στη μεξικανική επικράτεια. «Υπάρχει σχέση βαθιάς φιλίας κι αδελφοσύνης» ανάμεσα στις δύο πόλεις, τόνισε, ενώ «πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είναι συμπατριώτες μας, από την [Πολιτεία] Τσιουάουα».

Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, ο πατέρας, η μητέρα και η δεκάχρονη κόρη τους, αναφέρουν αναρτήσεις συγγενών τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο Μάριο δε Άλμπα Μόντες, 45 ετών, χτυπήθηκε στην πλάτη· η γυναίκα του, η Ολίβια Μαρισκάλ Ροδρίγκες, 44, χτυπήθηκε στο στήθος και στην πλάτη· η κόρη τους τραυματίστηκε στο πόδι.

Για τη Νόρμα Ράμος, η επίθεση του Σαββάτου δεν είχε ουσιαστικά διαφορά από τα αναρίθμητα άλλα mass shootings —τις επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα— τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το Μεξικό βιώνει επίσης φέτος νέα έξαρση των φόνων, αλλά η Ράμος επισημαίνει πως η κατάσταση στη χώρα της έχει διαφορά, διότι πολλά από τα θύματα συνδέονται με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιθέτως «στις ΗΠΑ, δολοφονούνται αθώοι, σκοτώνονται καλοί άνθρωποι.»

Η Νόρμα δουλεύει σε εργοστάσιο κοντά στα σύνορα. Είπε ότι ποτέ της δεν σκόπευε να ζητήσει βίζα για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Ως χθες. Εύχεται να μπορούσε απλά να τρέξει να βρεθεί στο πλευρό των δικών της ανθρώπων. «Ήθελα να ήμουν εκεί», είπε.

25χρονη έγινε ασπίδα για να σώσει το δύο μηνών βρέφος της

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα από το μακελειό στο Ελ Πάσο, την ώρα που η κατακραυγή για τη χρήση των όπλων στις ΗΠΑ και την άνοδο του εθνικισμού-ρατσισμού, κορυφώνεται.

Μία 25χρονη μητέρα τριών παιδιών, η Τζόρνταν Ανκόντο, έγινε ασπίδα για να προστατέψει το μόλις δύο μηνών βρέφος της, με το οποίο βρισκόταν στο Wallmart στο Ελ Πάσο την ώρα που ο μαζικός δολοφόνος άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος, έχοντας ως μοναδικό στόχο να σκοτώσει.

Όπως είπε η αδελφή της στα αμερικανικά δίκτυα, «μας είπαν ότι το μωρό είχε αρκετά κατάγματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Τζόρνταν έπεσε πάνω του, χρησιμοποιώντας το σώμα της ως ασπίδα, για να το προστατέψει» προσθέτοντας ότι περίμενε εναγωνίως όλη τη νύχτα για να διαπιστώσει αν ο γαμπρός της ήταν ζωντανός, καθώς κι αυτός βρισκόταν στο πολυκατάστημα την ώρα της επίθεσης, ωστόσο, για ώρες μετά δεν είχε δώσει σημεία ζωής... Δυστυχώς, λίγες ώρες μετά επιβεβαιώθηκε κι ο δικός του θάνατος από τις σφαίρες του Πάτρικ Κρούσιους.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Σε βάρος του δράστη της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους στο Ελ Πάσο, στις νότιες ΗΠΑ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, στην Πολιτεία του Τέξας.

Ο δράστης του μακελειού, λευκός άνδρας ηλικίας 21 ετών που παραδόθηκε μετά την επίθεση, είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Ρόμπερτ Γκόμες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα χθες ότι σκόπευαν να ζητήσουν να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον νεαρό, που πιστεύεται ότι διέπραξε τη σφαγή εξαιτίας του μίσους του για τους ισπανόφωνους.

Η στιγμή που η αστυνομία σκοτώνει τον δράστη του Οχάιο

Από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 24χρονος στο Οχάιο σκότωσε εννιά και τραυμάτισε άλλα 27 άτομα, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και η αδερφή του.

πυροβολισμοίνεκροίΗΠΑΕλ ΠάσοΟχάιο