Κόσμος|06.08.2019 17:24

Αίτηση για πτώχευση υπέβαλε το ναυπηγείο που κατασκεύασε τον Τιτανικό

Newsroom

Το ιρλανδικό ναυπηγείο Harland & Wolff, που κατασκεύασε τον θρυλικό Τιτανικό, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ, μετά την αποτυχία έρευσης αγοραστή από την επίσης πτωχευμένη νορβηγική ιδιοκτήτρια εταιρεία «Dolphin Drilling». 

Η πτωχευτική διαδικασία, στην οποία θα υπαχθεί στο εξής το ναυπηγείο, πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 120 ανθρώπων, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα σημάνει το τέλος εποχής για το Harland & Wolff. 

Το ναυπηγείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1861. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απασχολούσε 30.000 εργαζομένους. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ναυπήγησε αμέτρητα εμπορικά και στρατιωτικά πλοία, ωστόσο το τελευταίο του ναυπηγήθηκε το 2003. 

Παρά τα πολλά πλοία που ναυπήγησε, το Harland & Wolff έχει ταυτίσει το όνομά του με τον Τιτανικό, το βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο που βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912, στο παρθενικό του ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη. 

Στο εν λόγω ναυάγιο, που έγινε και ομώνυμη ταινία αποσπώντας συνολικά 11 Όσκαρ, έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι, καθιστώντας το ένα από τα πλέον θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα της σύγχρονης ιστορίας σε καιρό ειρήνης. 

ναυπηγείοΤιτανικόςπτώχευση