Κόσμος|10.08.2019 20:12

Η αδυναμία του Κιμ Γιονγκ Ουν για τις θωρακισμένες Mercedes και Rolls - Royce (pics)

Γιώργος Σκαφιδάς

Απρίλιος 2018: Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιµ Γιονγκ Ουν, βγαίνει από µια απαστράπτουσα θωρακισµένη λιµουζίνα, µάρκας Mercedes, για να συναντήσει τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζάε Ιν εντός των συνόρων της Νοτίου Κορέας. Καλούµενοι να προσδιορίσουν το µοντέλο, οι γνώστες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «Mercedes-Maybach Pullman Guard», για ένα αυτοκίνητο δηλαδή η τιµή του οποίου ξεπερνάει το 1 εκατ. δολάρια.

Οκτώβριος 2018: Ο Κιµ Γιονγκ Ουν συναντάται µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας. Εµφανίζεται στη συνάντηση µε µια λιµουζίνα µάρκας Rolls Royce.

Απρίλιος 2019: Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης καταφθάνει στο Βλαδιβοστόκ για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιµίρ Πούτιν. Τον συνοδεύουν τουλάχιστον δύο θωρακισµένες Mercedes… που κανείς όµως δεν γνωρίζει πώς ακριβώς τις απέκτησε.

Θεωρητικά ο 36χρονος Κιµ Γιονγκ Ουν δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του υπερσύγχρονες λιµουζίνες δυτικής προέλευσης, καθότι, θεωρητικώς πάντα, παραµένει σε ισχύ ένα διεθνές εµπάργκο που απαγορεύει, µεταξύ άλλων, και την εισαγωγή πολυτελών ειδών στο έδαφος της Βορείου Κορέας ως µέσο πίεσης προκειµένου το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να αναγκαστεί να απαρνηθεί το πυρηνικό του πρόγραµµα.

Εισαγωγές αξίας 191 εκατ. ευρώ

Το αµερικανικό ερευνητικό Κέντρο Προηγµένων Αµυντικών Μελετών (Center for Advanced Defense Studies, C4ADS) υποστηρίζει, ωστόσο, στο πλαίσιο πρόσφατης έκθεσης που έδωσε στη δηµοσιότητα, ότι η Βόρειος Κορέα προχώρησε στην εισαγωγή συνολικά 803 πολυτελών οχηµάτων και αυτό µόνο την περίοδο µεταξύ 2015 και 2017.

Σύµφωνα µε την ίδια έκθεση, την οποία αναπαράγει και το αµερικανικό δίκτυο CNN, στη Βόρειο Κορέα εισήχθησαν κατά την ίδια περίοδο (2015-2017) πολυτελή είδη, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνάει τα 191 εκατ. δολάρια, από περίπου 90 διαφορετικές χώρες, προφανώς κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο βορειοκορεατικό καθεστώς η διεθνής κοινότητα.

Οι ίδιες οι εταιρείες, πάντως, η γερµανική Daimler, για παράδειγµα, στην οποία ανήκει και η Mercedes, επικαλούνται πλήρη άγνοια αναφορικά µε τον τρόπο µε τον οποίο έφτασαν προϊόντα τους στη Βόρειο Κορέα, υπογραµµίζοντας εµφατικά πως δεν υπάρχει άµεσος συνεργάτης τους που να κάνει εξαγωγές στην Πιονγκγιάνγκ. «Η εταιρεία µας δεν έχει καθόλου επιχειρηµατικούς δεσµούς µε τη Βόρειο Κορέα εδώ και πάνω από 15 χρόνια, καθώς συµµορφώνεται πλήρως µε τα ευρωπαϊκά και αµερικανικά εµπάργκο», σηµειώνει χαρακτηριστικά η Daimler, απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα του δικτύου CNN.

Παράλληλα, ωστόσο, και ο ίδιος ο γερµανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιοµηχανίας παραδέχεται πως «τρίτα µέρη» θα µπορούσαν ενδεχοµένως να προχωρούν σε πωλήσεις «κυρίως µεταχειρισµένων οχηµάτων», µε τελικό αποδέκτη την Πιονγκγιάνγκ. Το αµερικανικό ερευνητικό Κέντρο Προηγµένων Αµυντικών Μελετών (C4ADS) επιχείρησε να εντοπίσει τη διαδροµή που φαίνεται να «διέγραψαν» µέσα σε διάστηµα αρκετών µηνών, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2018, δύο οχήµατα τύπου «Mercedes-Maybach S600 Guard», µε συνολική αξία περίπου 1 εκατ. δολάρια, για να φτάσουν στην Πιονγκγιάνγκ από το λιµάνι του Ρότερνταµ και την Ολλανδία.

Όσο για την επίµαχη διαδροµή, εκείνη εντυπωσιάζει, καθώς τα δύο οχήµατα εµφανίζονται να κάνουν στάσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Ρωσία προτού φτάσουν στον τελικό προορισµό τους, έχοντας στο µεταξύ φορτωθεί σε πλοία (µε απενεργοποιηµένο το Αυτόµατο Σύστηµα Αναγνώρισης AIS) και σε αεροσκάφη µεταφοράς φορτίων.

Οι ιστορίες γύρω από τον πολυτελή βίο του Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν περιορίζονται στην αδυναµία που εκείνος φαίνεται να έχει στα ακριβά αυτοκίνητα, µάρκας κατά προτίµηση Mercedes. Οι φήµες τον θέλουν να έχει στην κατοχή του έναν στόλο από περίπου 100 αυτοκίνητα. Το 2010 είχε κυκλοφορήσει µάλιστα η είδηση ότι εκείνος έκανε δώρο από µία Mercedes-Benz σε κάθε έναν από τους… συνολικά περίπου 160 υψηλά ιστάµενους κρατικούς αξιωµατούχους της Βορείου Κορέας.

Χρυσές συλλογές από Nike και ελβετικά ρολόγια

Εκτός από τα πολυτελή οχήµατα, ο Κιµ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει παλαιόθεν αδυναµία και σε µια σειρά από άλλα προϊόντα, που έχουν φτιαχτεί για παχυλά πορτοφόλια. Λέγεται, για παράδειγµα, ότι ξοδεύει συνολικά πάνω από 1 εκατοµµύριο δολάρια ετησίως για να φέρνει στη χώρα σέξι γυναικεία εσώρουχα από την Κίνα (για τις γυναίκες του στενού κύκλου του), κρασιά από τη Γερµανία, ουίσκι από τις ΗΠΑ, χοιρινό από τη ∆ανία, χαβιάρι από το Ιράν, πεπόνια από την Κίνα, βοδινό κρέας από την Ιαπωνία κ.ά.

Ενδεικτικά, µόνο µέσα στο 2016 λέγεται πως ξόδεψε περισσότερα από 900.000 δολάρια µόνο σε… καφέ από τη Βραζιλία. Ψηλά στη λίστα µε τις προτιµήσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη βρίσκονται και τα εισαγόµενα από τη Γαλλία τσιγάρα µάρκας «Yves Saint Laurent». Ο 35χρονος (ή 36χρονος ή 37χρονος κατά άλλους) Κιµ έχει, άλλωστε, τη φήµη θεριακλή καπνιστή.

Λέγεται µάλιστα ότι καπνίζει σαν «φουγάρο» ήδη από την εφηβεία του, µια εφηβεία µέρος της οποίας εκείνος υπενθυµίζεται ότι πέρασε ως οικότροφος σε αγγλόφωνο σχολείο στην Ελβετία. Η ροπή του προς την υπερκατανάλωση ακριβών ειδών είχε γίνει εµφανής ήδη από τότε, σύµφωνα µε το βιβλίο «The Great Successor» που κυκλοφόρησε πρόσφατα της Νεοζηλανδής δηµοσιογράφου Ανα Φάιφιλντ (διευθύντριας του γραφείου της εφηµερίδας «Washington Post» στο Πεκίνο).

Είχε γίνει εµφανής, για παράδειγµα, µέσα από τη µεγάλη συλλογή µε παπούτσια µάρκας Nike που είχε τότε στην Ελβετία ο έφηβος Κιµ, ο οποίος άλλωστε λάτρευε το µπάσκετ και τον Μάικλ Τζόρνταν. Στις αρχές του 21ου αιώνα, γύρω στο 2001, εκείνος είχε επιχειρήσει µάλιστα να φέρει τον Μάικλ Τζόρνταν στη Βόρειο Κορέα, χωρίς όµως να βρει τελικώς ανταπόκριση από τον Αµερικανό πρώην αστέρα του NBA.

Αντί για τον Τζόρνταν, εκείνος που θα επισκεπτόταν τη Βόρειο Κορέα αρκετά χρόνια αργότερα, το 2013, ως προσκεκληµένος του Κιµ, θα ήταν τελικώς ένας άλλος πρώην αστέρας του NBA και άλλοτε συµπαίκτης του Τζόρνταν στους Chicago Bulls, ο εκκεντρικός Ντένις Ρόντµαν, έχοντας µάλιστα τότε µαζί του και µέλη της οµάδας των Harlem Globetrotters.

Κατά την πολυδιαφηµισµένη επίσκεψή του στη Βόρειο Κορέα ο Ρόντµαν θα έβλεπε από κοντά το ιδιωτικό νησί του Βορειοκορεάτη ηγέτη, καθώς και το ιδιωτικό του γιοτ. Ο λόγος για ένα υπερπολυτελές σκάφος µήκους περίπου 30 µέτρων, κατασκευασµένο από τη βρετανογαλλική εταιρεία «Princess Yachts», η αξία του οποίου φέρεται να προσεγγίζει ή ακόµη και να ξεπερνάει τα 7 εκατοµµύρια δολάρια.

Τα λούσα και οι πολυτέλειες, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν τέλος για τον Κιµ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρουσιάζεται να έχει επίσης µια συλλογή, αποτελούµενη από περίπου 40 ακριβά πιάνα, καθώς και µια συλλογή από πανάκριβα (ως επί το πλείστον ελβετικά) ρολόγια χειρός, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνάει τα 8 εκατ. δολάρια.

Στο πλευρό του 131 γιατροί

Για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έχουν γραφτεί κατά καιρούς όµως και άλλα πολλά: Οτι έχει στο πλευρό τους 130 ιατρούς επιφορτισµένους µε την αποστολή να τον κρατούν υγιή. Οτι όποτε θέλει να δει µια ταινία, πηγαίνει σε µια δική του ιδιωτική κινηµατογραφική αίθουσα χωρητικότητας χιλίων θέσεων.

Οτι εκείνος έχει όχι ένα, αλλά συνολικά 17 «παλάτια», πολλά γήπεδα του γκολφ αλλά και το δικό του υπερπολυτελές αεροσκάφος, το οποίο µάλιστα κάποιοι ονοµάζουν «Air Force Un» (κάνοντας έναν παραλληλισµό µε το αµερικανικό προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One»).

Οσο για τη σύζυγο του Κιµ Γιονγκ Ουν, την πρώην µαζορέτα και τραγουδίστρια Ρι Σολ Γιου, µε την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, εκείνη είχε προκαλέσει αίσθηση το 2012, κρατώντας τότε µια γυναικεία τσάντα µάρκας Christ ian Dior, µια τσάντα η τιµή της οποίας προσέγγιζε τα 1.500 δολάρια.

MercedesΚιμ Γιονγκ ΟυνRolls-Royce