Κόσμος|10.08.2019 18:40

Ακάρ: Οι γείτονές μας να βάλουν μυαλό στο κεφάλι τους

Μαρία Ζαχαράκη

Νέες προειδοποιήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο έστειλε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από τα Κατεχόμενα, όπου συνεχίζει την επίσκεψή του.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είναι υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο οι γείτονες εκλαμβάνουν τη χείρα φιλίας τους ως αδυναμία και σύστησε στην Ελλάδα και την Κύπρο να λογικευτούν.

«Εμείς πραγματικά στο Αιγαίο, στην ανατ. Μεσόγειο και στην Κύπρο είμαστε υπέρ της ειρήνης.

Αλλά όταν εμείς μιλάμε για ειρήνη, εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Ακόμη κι όταν λέμε ότι θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και ότι δεν θα τα χαρίσουμε σε κανέναν και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο, εκλαμβάνεται και πάλι ως απειλή. Οι γείτονες μας πρέπει να μαζέψουν το μυαλό μες στο κεφάλι τους. Πρέπει να βλέπουν τα γεγονότα με βάση τη λογική και όπως είναι στην πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είναι ο πρώτος Τούρκος υπουργός που επιθεωρεί στρατιωτικές μονάδες στα Κατεχόμενα. «Κανείς δεν θα πρέπει να υποβιβάσει αυτό το θέμα. Θα ήταν μια μάταιη προσπάθεια», συμπλήρωσε.  

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Χουλουσί Ακάρ την κάλεσε να προσεγγίσει τα γεγονότα με πιο αντικειμενικό τρόπο, αντλώντας μαθήματα από το παρελθόν και αντί να καθιστά τα θέματα ανεπίλυτα, να υιοθετήσει την αρχή της βήμα-βήμα προόδου με στόχο τη λύση.

Αφού επισκέφτηκε το αρχηγείο των Τ/Κ «ειρηνευτικών δυνάμεων» στα Κατεχόμενα, στη συνέχεια μίλησε προς τους διοικητές των μονάδων και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί, στο πλαίσιο του δικαιώματος που παρέχει η συνθήκη των εγγυήσεων, ακόμη και στρατιωτικά τους Τ/Κ.

«Όλες τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις εγγυήσεις μέχρι σήμερα τις έχουμε φέρει εις πέρας και με το παραπάνω. Και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Αλλά για να γίνει αυτό, η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι όρος! Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι», είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι «βασικός μας στόχος είναι να εγγυόμαστε την ύπαρξη και την ασφάλεια των Τούρκων αδελφών στην Κύπρο, που είναι αχώριστο κομμάτι μας».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «ανάμεσα στο 1974 και το 2019 δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά, τη θέση και την αντίληψη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας», επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα, όλοι πρέπει να το γνωρίζουν καλά αυτό και κανείς να μην προβεί σε λάθη.

«Έχουμε κοινή μοίρα με του Τ/Κ αδελφούς μας», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ. «Επομένως, πολιτική ισότητα και ασφάλεια για τους Τ/Κ αδελφούς μας είναι δυο βασικά στοιχεία που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε», δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιθεώρησε από αέρος, με ελικόπτερο, ακόμη και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Χουλούσι ΑκάρΑνατολική ΜεσόγειοςΚατεχόμενα