Κόσμος|13.08.2019 17:03

Αυτοκτονία Έπσταϊν: Συνεχίζονται οι έρευνες - Έφοδος του FBI στο «Νησί των Παιδόφιλων»

Newsroom

Mία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών στην ιστορία των ΗΠΑ μετατρέπεται σε σκάνδαλο μεγατόνων για την κυβέρνηση Τραμπ, μετά τη... βολική αυτοκτονία του βασικού κατηγορούμενου χρηματιστή και δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Έπσταϊν στο κελί του το Σαββατοκύριακο. Ο αυτόχειρας κατηγορείτο πως με τη βοήθεια και άλλων ατόμων από το 2002 έως και το 2005 πλήρωνε ανήλικα κορίτσια, ηλικίας από 14 ετών και άνω, ώστε να έχουν σεξουαλικές επαφές μαζί του.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανείς ποτέ δεν θα μάθει ούτε από τη σχετική έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ούτε από την αντίστοιχη του Κογκρέσου, που ζητήθηκε σήμερα να συσταθεί, εάν ο Έπσταϊν αυτοκτόνησε υπό το βάρος των τύψεων ή... για να μην αναγκαστεί να προβεί σε αποκαλύψεις.

Ο χρηματιστής ήταν φίλος με πολλούς και ισχυρούς άνδρες και γυναίκες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, ο Γούντι Άλεν και ο πρίγκιπας Άντριου της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Μυστήριο

Οι συνθήκες που επικρατούσαν εντός της φυλακής στην οποία κρατείτο ο 66χρονος από τις αρχές Ιουλίου, οπότε συνελήφθη (για ακόμα μία φορά), μέχρι την αυτοκτονία του είναι αντικείμενο ερευνών, όμως ήδη στον Τύπο έχουν διαρρεύσει διάφορα περίεργα σενάρια.

Επί παραδείγματι, την κρίσιμη ημέρα της αυτοκτονίας ο φύλακας του κελιού του δισεκατομμυριούχου δεν είχε εμφανιστεί για ώρες, παρά το γεγονός ότι ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει ξανά τις προηγούμενες μέρες και ήταν σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης. Λέγεται, επίσης, ότι μετά την πρώτη απόπειρα του Έπσταϊν τις φυλακές όπου κρατείτο επισκέφθηκε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ.

Αν και η φήμη αυτή δεν επιβεβαιώνεται, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο η υπόθεση θα μετατραπεί σε ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο στα χέρια των Δημοκρατικών, αφού για τις ΗΠΑ είναι ανήκουστο ο υπουργός Δικαιοσύνης να επισκέπτεται κρατούμενο στη φυλακή.

Έρευνες για τους συνεργούς

Ανεξάρτητα από τις έρευνες που διεξάγονται για την αυτοκτονία, οι αμερικανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια εξάρθρωσης του δικτύου μαστροπείας, του οποίου ο Έπσταϊν φερόταν να είναι επικεφαλής, θα συνεχιστεί ώστε να αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα μέλη του. Βασική ύποπτη για συμμετοχή σε αυτό είναι η 58χρονη πρώην σύντροφος του Έπσταϊν, γνωστή Βρετανίδα σοσιαλιτέ, Γκισλέιν Μάξουελ (κόρη του πάλαι ποτέ μιντιάρχη και βουλευτή Ρόμπερτ Μάξουελ). Η Γκισλέιν από τις δέκα μηνύσεις που είχαν κατατεθεί κατά του Έπσταϊν στο παρελθόν αναφέρεται σε τρεις από αυτές ως η «μαντάμ» που του έφερνε τα ανήλικα κορίτσια στη βίλα του στις αμερικανικές Παρθένους Νήσους της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νησί, που ήταν γνωστό ως το «νησί της αμαρτίας» -ή για άλλους ως το «νησί των παιδόφιλων»- έγινε αντικείμενο έρευνας κλιμακίου του FBI μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή μετά την αυτοκτονία του Έπσταϊν. Οι εκεί δραστηριότητες του Έπσταϊν και των συνεργών του είναι στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς μέχρι τώρα προκύπτει ότι από το 1998 μέχρι τουλάχιστον το 2008 στο νησί βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους καλεσμένους εκατοντάδες κορίτσια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι κοπέλες που μετέβαιναν στο νησί για να κάνουν μασάζ σε πελάτες, μη γνωρίζοντας τι τις περίμενε, συγκεντρώνονταν σε κάτι σαν «ναό», όπου βιάζονταν επανειλημμένως. Στη συνέχεια, σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες προς το παρόν πληροφορίες, μεταφέρονταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους διαμονής- κελιά κάτω από «ναό». Δημοσιεύματα θέλουν ως τακτικό συμμετέχοντα στα «πάρτι» του νησιού τον επίσης δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της L Brands, Λες Ουέξνερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην εργαζόμενων στη βίλα του Έπσταϊν, στα πάρτι συχνά συμμετείχαν μοντέλα της Victoria's Secret (μια από τις μάρκες της L Brands), αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είχαν παρευρεθεί ο Μάικ Μλπούμπεργκ και φυσικά ο καλός φίλος της Γκισλέιν Μάξουελ και του Έπσταϊν, πρίγκιπας Άντριου.

Ντόναλντ ΤραμπΤζέφρι ΈπσταϊνΣκάνδαλο Επστάιν