Κόσμος|14.08.2019 11:33

Ιερουσαλήμ: Ευρήματα επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά την καταστροφή της πόλης από τους Βαβυλώνιους

Newsroom

Τα πρώτα ευρήματα που επιβεβαιώνουν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους, και συγκεκριμένα από τα στρατεύματα του Ναβουχοδονόσορα Β’, εντόπισαν αρχαιολόγοι στο όρος Σιών. Από τις ανασκαφές που έκανε ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας προκύπτει η εικόνα της πρώτης καταστροφής της Ιερουσαλήμ και του Ναού του Σολομώντα από τους Βαβυλώνιους, η οποία περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν σε ένα σημείο εντός των παλαιών τειχών της πόλης (την περίοδο εκείνη εντός της βρισκόταν και ο δυτικός λόφος, που σήμερα είναι γνωστός ως Σιών) στρώματα στάχτης, κεφαλές από βέλη σκυθικής προέλευσης (τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Βαβυλώνιοι), θραύσματα από πήλινα δοχεία και λάμπες, αλλά και ένα κομμάτι από χρυσό κόσμημα.

Παρότι, όπως σημειώνουν στις σχετικές τους δημοσιεύσεις, κάθε εύρημα από μόνο του δεν αποτελεί απόδειξη της καταστροφής της Ιερουσαλήμ, που με βάση τη Βίβλο θα μπορούσε να είχε συμβεί το 587-586 π.Χ., ο συνδυασμός τους και το σημείο όπου βρέθηκαν αφηγούνται ακριβώς αυτή την ιστορία. Το κόσμημα επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή κατά την εισβολή υπήρχαν πλούτη, ενώ τα βέλη, η στάχτη και τα θραύσματα επιβεβαιώνουν το εύρος της καταστροφής.

Όπως σημειώνουν, τα ευρήματα φανερώνουν ότι δεν δόθηκε απλώς μια μάχη, αλλά ότι οι κάτοικοι δολοφονήθηκαν και τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ανασκαφικής επιτυχίας των αρχαιολόγων έρχεται να συμπέσει με τη γιορτή του ιουδαϊσμού Τίσα Μπαβ, κατά την οποία οι Ορθόδοξοι Εβραίοι ακόμα και σήμερα (παρά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ) νηστεύουν για να πενθήσουν για την καταστροφή του Ναού από τους Βαβυλώνιους. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη μέρα επίσης θυμούνται και τη δεύτερη καταστροφή του Ναού από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας εκ των επικεφαλής των ερευνών στο όρος Σιών, ο Σιμόν Γκίμπσον: «Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι οι ελίτ της Ιερουσαλήμ υπήρξε. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να συνδεθούν με την ιστορική κατάκτηση της πόλης από τους Βαβυλώνιους, γιατί είναι η μοναδική μεγάλης έκτασης καταστροφή που έχουμε στην Ιερουσαλήμ την περίοδο αυτή, δηλαδή μεταξύ 587- 586 π.Χ.». Όπως σημείωσε, «τα ευρήματα αυτά είναι ακριβώς τα ευρήματα που περιμένει κάποιος να βρει σε ένα κατεστραμμένο σπίτι μετά από μια επιδρομή ή μια μάχη εντός των τειχών».

Ιερουσαλήμαρχαιολογική ανακάλυψηΙσραήλ