Κόσμος|19.11.2018 23:30

Αγία Πετρούπολη: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια (vid)

Newsroom

Αφορμή αποτέλεσε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη. 

Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι Έλληνες της Ρωσίας γιόρτασαν τα 190 χρόνια των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, καταθέτοντας λουλούδια στο άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, και την ομογένεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης. 

Αφορμή για τους εορτασμούς στάθηκε η πρεμιέρα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Καποδίστριας», που χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη. Στην παραγωγή συμμετείχαν και ομογενείς αστέρες όπως ο γνωστός στη Ρωσία ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης, που είναι ο αφηγητής της ταινίας. «Θεωρώντας τον εαυτό μου Έλληνα της Ρωσίας, Έλληνα, μέσα στον οποίο ζουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ο ελληνικός και ο ρωσικός, ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ' αυτές τις δύο υπέροχες, πνευματικά απολύτως συγγενικές περιοχές».

«Έχω στο γραφείο μου το πορτρέτο του. Είμαι φανατικός θαυμαστής του ανθρώπου αυτού. Μου προκαλεί ιδιαίτερα αισθήματα υπερηφάνειας, καθώς ειδικά αυτός ήταν άξιος γιος του ελληνικού λαού», τόνισε στο ρεπορτάζ του OPEN TV, ο κ. Σαββίδης. Με τη σειρά του ο κ. Φρυγανάς σημείωσε: «Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που τιμάμε τον Ιωάννη Καποδίστρια».

Η προσφορά του Καποδίστρια

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος από το 1809 πιστά και αληθινά υπηρετούσε τη Ρωσική Αυτοκρατορία, προασπίζοντας τα συμφέροντά της. Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ευρωπαϊκή πολιτική αρένα: χάρη σε αυτόν η Ελβετία απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα και την ουδετερότητά της, ενώ οι ιδέες του και τα έργα του έθεσαν τα θεμέλια για την ειρηνική ανάπτυξη της Ευρώπης μέχρι και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τις διπλωματικές του ικανότητες ο Καποδίστριας επέδειξε περίφημα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Βιέννης, το οποίο καθόρισε την τύχη και σε μεγάλο βαθμό τα όρια πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών μετά τη συντριπτική νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά του Ναπολέοντα. Τα αξιοσέβαστα κατορθώματα του Ιβάν Αντόνοβιτς, όπως τον ονόμαζαν στην υπηρεσία του στην Αγία Πετρούπολη, άνοιξαν το δρόμο στον Ιωάννη Καποδίστρια για να φτάσει στην κορυφή της καριέρας του.

Το 1815 έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στην ταινία παρουσιάζεται και η μελοδραματική ιστορία της αγάπης του Ιωάννη Καποδίστρια για τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία ήταν η μούσα του και η αγάπη του για μεγάλο διάστημα της ζωής του, καθώς και ιδεολογικός σύμμαχός του προς την υλοποίηση του κοινού τους ονείρου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Παρουσιάζεται βέβαια και το γεγονός της διάσωσης του Καποδίστρια από την εξορία από τον Ρώσο ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν.

Ιωάννης ΚαποδίστριαςΙβάν Σαββίδης