Κόσμος|19.08.2019 16:54

Ρωσική επιδρομή σε τουρκικό κομβόι στη βόρεια Συρία

Μαρία Ζαχαράκη

Επιδρομή πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ρωσικά βομβαρδιστικά στην πόλη Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας εναντίον τουρκικής στρατιωτικής φάλαγγας που κατευθυνόταν προς Στρατιωτικό Παρατηρητήριο και είχε ως αποτέλεσμα 3 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 12 να τραυματιστούν, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητά τους.

Άμεση και έντονη ήταν η καταδίκη του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που ζήτησε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε για να μην επαναληφθεί μια τέτοια επίθεση.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρόλες τις προειδοποιήσεις που έχουν γίνει προς τις ρωσικές αρχές, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του καθεστώτος Άσαντ με στόχο αμάχους και  αθώους πολίτες κατά παραβίαση των συμφωνιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων αυτών που διεξάγονται κατά παραβίαση των συμφωνιών, στις 05:30 της 19ης Αυγούστου 2019 ξεκίνησε, αφού ενημερώθηκε εκ των προτέρων η Ρωσική Ομοσπονδία, μετακίνηση δύναμης προς το Παρατηρητήριο 9, καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού κινδύνευαν να κοπούν. Η μετακίνηση αυτή αποφασίστηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Παρατηρητήριου, να παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές ανεφοδιασμού, να αποτραπούν οι απώλειες αμάχων/αθώων ανθρώπων στην περιοχή και να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω μετακίνησης στις 08:55 πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή εναντίον της φάλαγγας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 12. Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την επίθεση, που αντίκειται στις ισχύουσες συμφωνίες και στο πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου μας με την Ομοσπονδία της Ρωσίας, και περιμένουμε να ληφθούν σύντομα όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια επίθεση, διατηρώντας παράλληλα όλα τα δικαιώματα περί νόμιμης άμυνάς μας», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΘΑ.

ΣυρίαΡωσίαΤουρκία