Κόσμος|26.08.2019 16:14

Αμαζόνιος: Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει το έγκλημα

Newsroom

Στη μάχη για την προστασία του πνεύμονα του πλανήτη, του τεράστιου τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο καταστρέφεται από τις τεράστιας έκτασης φωτιές ρίχτηκαν οι οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες -μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης- κάλεσαν τους ηγέτες, τους θεσμούς και τον απλό κόσμο να συμβάλλουν όπως μπορούν.

Σχετικές παρεμβάσεις έχουν κάνει τόσο η οργάνωση Sierra Club όσο και η Greenpeace και η World Wildlife Fund ( WWF). Από τη Σύνοδο της G7 στην Γαλλία έγινε γνωστό ότι οι κυβερνήσεις εξετάζουν συγκεκριμένες κινήσεις σχετικά με τον Αμαζόνιο και την καταστροφή του, ενώ διάσημοι όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βγήκαν μπροστά, προσφέροντας εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της προστασίας του Αμαζονίου.

Με το έγκλημα της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από τις πυρκαγιές που ακόμα καίνε τεράστιες εκτάσεις να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρου, στα σόσιαλ μίντια και στο διαδίκτυο οι χρήστες και οι πολίτες οργανώνονται για να παλέψουν για τον Αμαζόνιο. Ένα από τα δημοφιλή hashtag των ημερών είναι το #ActForTheAmazon. Μέσω διαδικτύου έχουν οργανωθεί επίσης και οι συμμετέχοντες σε διάφορες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας, σαν αυτές που σημειώθηκαν στη Ζυρίχη, το Δουβλίνο, αλλά και το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και την Κοπεγχάγη.

Σε διάφορα σάιτ, μπλογκς και ποστς περιγράφονται λεπτομερώς οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει κάθε πολίτης οποιασδήποτε χώρας ώστε να συμβάλλει κι αυτός στη μάχη κατά των πυρκαγιών και στη διάσωση του Αμαζονίου.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται:

  • Οργάνωση διαμαρτυριών έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο ή διαδηλώσεις με οικολογικό πρόσημο γενικότερα.

  • Donate (δωρεά) στο Rainforest Action Network, για την προστασία ενός στρέμματος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

  • Δωρεά στο Rainforest Trust για να αγοράσει γη μέσα στο τροπικό δάσος. Από το 1988, ο οργανισμός έχει σώσει πάνω από 23 εκατομμύρια στρέμματα.

  • Μειώστε την κατανάλωση χαρτιού και ξύλου και διασταύρωσε με το Rainforest Alliance, ότι αυτό που αγοράζεις δεν κάνει κακό στα τροπικά δάση.

  • Μειώστε την κατανάλωση βόειου κρέατος. Η κύρια αιτία της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι η γεωργία και, όπως είπε ο επιστημονικός διευθυντής του INPE, οι πυρκαγιές μοιάζουν με εκείνες που βάζουν αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Η Βραζιλία εξάγει τεράστιες ποσότητες βόειου κρέατος που κατακλύζει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Αν είστε βίγκαν ή βετζετέριαν, μην αγοράζετε σόγια ή προϊόντα σόγιας, τα oποία δεν αναγράφουν ότι είναι προϊόντα βιώσιμης καλλιέργειας. Η σόγια είναι μια τεράστια πηγή χρημάτων για τους αγρότες στον Αμαζόνιο. Μεγάλο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται ως τροφή για τα ζώα, ωστόσο ένα μέρος θα φτάσει και στους καταναλωτές.

  • Στηρίξτε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) που εργάζεται για την προστασία του είδους στον Αμαζόνιο και σε όλο τον κόσμο.

  • Χρησιμοποιήστε αντί για την Google την μηχανή αναζήτησης του Ecosia.org. Για κάθε 45 αναζητήσεις που εκτελούνται φυτεύεται ένα δέντρο στον Αμαζόνιο.

  • Ψάξτε τις αιτήσεις της Change.org και υπόγραψε για να βοηθήσετε στην κινητοποίηση έρευνας για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου.

  • Κάντε donate στο Amazon Watch, μια οργάνωση που προστατεύει το τροπικό δάσος, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιθαγενών και εργάζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  • Στηρίξτε την ομάδα διατήρησης του Αμαζονίου, η οποία εργάζεται για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την προστασία του Αμαζονίου και την ενίσχυση των αυτόχθονων λαών.

  • Το Amazon Conservation δέχεται δωρεές και αναφέρει ακριβώς σε τι πηγαίνουν τα χρήματά σας. Μπορείτε να βοηθήσετε φυτεύοντας δέντρα, να χρηματοδοτήσετε την εκπαίδευση, να διατηρήσετε τα γηγενή εδάφη και άλλα.

  • Το One Tree Planted λειτουργεί για να σταματήσει η αποψίλωση σε όλο τον κόσμο και στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Στηρίξτε το.

  • Υπογράψτε την αναφορά της Greenpeace, που λέει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να σώσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και να προστατεύσει τα εδάφη των αυτόχθονων και παραδοσιακών κοινοτήτων.

ΒραζιλίαΑμαζονίαΑμαζόνιοςκλιματική αλλαγή